Zdravlje

Hrana za bolji vid

Hrana za bolji vid
Hrana za bolji vid

Nije tajna da neke namirnice dobro utiču na vid, odnosno na zdravlje očiju.

Postoje mnoge stvari oko vida koje mogu krenuti naopako starenjem. Na zdravlje očiju utiču mnogi faktori kojima smo okruženi: prašina, vjetar, izduvni gasovi, fizičke traume, vibracije, dugotrajno gledanje u monitor, UV zraci i veoma niske temperature, piše NaDijeti.com.

Najopasniji faktor od njih su sunčevi ultraljubičasti zraci i to UVA i još više UVB. Naravno, dugotrajno gledanje u monitor takođe ima svoj negativan uticaj na zdravlje oka.

Bez ulaženja u medicinske tretmane kojima možete popraviti vid, postoji nešto potpuno bezbolno, zdravo i ukusno, čime možete povoljno uticati na vid. To je vaša hrana.

Mnoge namirnice imaju blagotvoran uticaj na zdravlje očiju. Potrebne minerale, vitamine, antioksidanse i druge biološki vrijedne materije koji pogoduju boljem vidu unijećete uravnoteženom ishranom bogatom lisnatim povrćem, ribom, voćem i mesom.

Zaštitite oči od loših uticaja sredine, odmarajte ih kada god stignete i ne zadržavajte se puno pred kompjuterom, ako ne morate. Na genetske faktore, nažalost, ne možete uticati, ali vašim očima možete dati ono što im treba iz nutritivno vrijedne hrane.

Šargarepa

Prvi izbor za bolji vid je uvijek šargarepa. Vjerovatno ste već čuli za njena blagotvorna svojstva, ali ukratko, njena snaga leži u obilju beta karotena, likopena i luteina. Prvi je dobar za mrežnjaču oka i štiti je od UVA zračenja. Likopen djeluje kao antioksidans i štiti oči od UVB zraka. Lutein je zaštitini fitonutrijent koji ima izrazito jako antioksidativno djelovanje protiv slobodnih radikala.

Kajsija

Baš kao šargarepa, i kajsija sadrži beta karoten i likopen i potpomaže zdravlje očiju. U tijelu se beta karoten pretvara u vitamin A koji se opire oksidativnom oštećenju na sočivu i sprečava degenerativne promjene katarakte. Kajsija je bogata karotenoidima koji popravljaju vid.

Jaja

Bilo da volite jaja na oko, poširana, omlet ili kuvana, jaja su važna za dobar vid. Tamnije žumance ima više nutrijenata. Jaja su bogat izvor sumpora i cisteina, dvije komponente proteina glutationa koji čuva sočivo od oksidativnog oštećenja. Žumance sadrži lutein, kao i esencijalne masne kiseline, cink i B vitamine, koji svi imaju pozitivan uticaj na vid.

Tamno bobičasto voće

Borovnice, kupine, crne ribizle i crne sorte grožđa sadrže antocijanine, koji štite i jačaju vid. To su jaki fitonutrijenti. Borovnice smanjuju zamor oka, a pored antocijanina sadrže i karotenoide, zeaksantin i lutein, kvercitin, rutin i rezveratol. Osim njih, sadrži i selen i cink. Veoma zdravo za oči.

Zeleno lisnato povrće

Mnogi znaju koliko je zeleno lisnato povrće zdravo, a posebno je zdravo za oči i vid. Povrće iz ove grupe sadrži obilje hranjivih materija poput kalcijuma, vitamina A, B12, C. Brokoli, spanać, zelena salata i kelj daju očima neophodne minerale i vitamine, a nivo antioksidanasa u njima je izrazito velik. Oni štite mrežnjaču od UV zračenja i sprečavaju degeneraciju oka. Redovna upotreba zelenog lisnatog povrća može smanjti probleme sa vidom i kataraktom. Najbolje bi bilo da ne prekuvate ovo povrće i iskoristite sve nutrijente na pravi način.

Tikvice i avokado

Tikvice su siromašne kalorijama, ali su bogate antioksidansima luteinom i zeaksantinom. Avokado sadrži iste antioksidanse kao tikvice, a ima najviše luteina od bilo kojeg dugog voća. Sve što je očima potrebno da se zaštite od katarakte i degenerativnih bolesti oka.

Bijeli i crni luk

Bijeli i crni luk obiluju sumpornim jedinjenjima koji potpomažu zdravlje sočiva, a sprečavaju glaukom, kataraktu i degenerativne bolesti. Osim toga, luk popravlja cirkulaciju oka i jača imunitet.

Riba

Losos, tuna, sardine, bakalar i skuša sadrže omega 3 masne kiseline koje veoma povoljno utiču i na zdravlje oka. Riba je odličan izvor EPA i DHA, dvije omega 3 masne kiseline koje su važne za zdravlje ćelija oka.

Bademi, kikiriki i orasi

Bademi sadrže vitamin E koji služi za prevenciju od katarakte. Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama.

Paradajz, paprike i citrusi

Paradajz obiluje likopenom, luteinom i C vitaminom. Svi navedeni povoljno utiču na zdravlje oka. Citrusno voće i paprike obiluju vitaminom C i odlični su u prevenciji katarakte i infekcija.

Naravno, postoji i hrana koja nikako nije zdrava za oči, pa se potrudite da izbjegavate sljedeće namirnice: šećer, trans masti, rafinisani proizvodi, hrana sa velikim glikemijskim indeksom kao što je tjestenina, hljeb, žitarice i sve što ima umami ukus, tj. sadrži mononatrijum glutaminat. Pretjerivanje u ovim namirnicama može biti štetno za oči i može dovesti do problema poput glaukoma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije