Zdravlje

Hraniti se umjereno i raznovrsno

Hraniti se umjereno i raznovrsno
Hraniti se umjereno i raznovrsno

TREBINJE, 16. OKTOBRA /SRNA/ - U vrtiću "Naša radost" u Trebinju danas je, povodom Svjetskog dana hrane, održana radionica na kojoj su ljekari trebinjskog Centra za javno zdravstvo ukazali na izbor pravilne i raznovrsne ishrane za djecu, te govorili o prevenciji gojaznosti i sprečavanju nastanka hroničnih bolesti.

Specijalista higijene u Regionalnom zavodu za zaštitu zdravlja u Trebinju Natalija Komnenović ukazala je da bi djeca svakodnevno trebalo da unose žitarice, voće, povrće, meso, mlijeko, jaja, ugljene hidrate i masti do pet odsto.

"Najbitnije je da količinski bude umjereno, ali raznovrsno", rekla je Komnenovićeva.

Ona je istakla da je cilj da se o ovoj temi govori sa djecom u predškolskom uzrastu, jer mogu da usvoje te navike, te da je veoma bitno da se u vrtiću servira zdrava hrana, ali i da se roditelji edukuju da bi njihova djeca bila što zdravija.

"Djeca predškolskog uzrasta sa kojom već radim u vrtiću posljednje dvije godine uglavnom su bila zdrava i normalno uhranjena. Po koje dijete se malo izdvaja po gojaznosti, ali to nije ništa alarmantno", kaže Komnenovićeva.

Ona je dodala da su danas djeci govorili o važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u ishrani, te da se na taj način dala podrška farmerima, a tokom radionice predstavljeni su i konzumirani proizvodi jednog proizvođača sa područja istočne Hercegovine.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije