Zdravlje

I plišane mede vole čistoću

I plišane mede vole čistoću
Foto: Ilustracija | I plišane mede vole čistoću

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da u 90 odsto slučajeva igračka koja djeci ispadne na pod može pokupiti razne prljavštine i bakterije.

Kada bi redovno prolazile kroz veš-mašinu, sve bi bilo u redu, međutim petina plišanih igračaka nikad ne bude oprana. Takođe, prema pisanju "Dejli mejla", tri od četiri medvjedića poslije bolesti djeteta ne vide nikakvo dezinfekcijsko sredstvo.

Istovremeno, svaka četvrta igračka imala je tragove izmeta na sebi. Mikrobiolozi su nakon izvađenih briseva s raznih dječjih plišanih igračaka pronašli bakteriju Staphylococcus (stafilokoka), koja je bila uzrok trovanja, a četvrtina njih sadržala je i koliforne bakterije - što upućuje na moguću prisutnost štetnih organizama.

Dr Akerli Lisa Akerli, higijenski stručnjak, savjetuje da se djetetova igračka redovno stavlja u veš-mašinu i da se koristi antibakterijski deterdžent za veš.

Kao dio kampanje "Care For Your Bear", koja treba da podigne svijest o raznim bakterijama koje vrebaju na dječjim plišanim medama, sastavljen je vodič o tome kako bi se smanjio rizik od obolijevanja djeteta.

Neke od preventivnih metoda koje predlažu su:

  • perite medvjediće na niskoj temperaturi antibakterijskim deterdžentom,
  • izbjegavajte pranje plišane igračke s ostalim vešom,
  • medu treba sušiti prirodno,
  • po potrebi staviti medu u mrežastu vrećicu za pranje ili jastučnicu,
  • ne zaboraviti na redovno odstranjivanje mrlja spužvicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije