Zdravlje

"Ispijanje prevelike količine vode može da bude smrtonosno"

"Ispijanje prevelike količine vode može da bude smrtonosno"
"Ispijanje prevelike količine vode može da bude smrtonosno"

Nakon pojave simptoma infekcije urinarnog trakta, jedna žena iz Velike Britanije počela je da pije “veliku količinu tečnosti”, prouzrokujući intoksikaciju vodom.

Zbog izuzetno niskog nivoa soli u krvotoku, Britanka je ubrzo primljena u Bolnicu Kraljevskog koledža u Londonu, gdje je objasnila da je pila pola litra vode na svakih 30 minuta kako bi “isprala urinarni trakt”.

U izvještaju ljekara navodi se da je pacijentkinja povraćala, bila dezorijentisana, imala poteškoća sa govorom i da se tresla.

Ukoliko se ne liječi, stanje poznato kao intoksikacija vodom, može da bude smrtonosno. Neki od simptoma su vrtoglavica, glavobolja i povraćanje, piše Independent.

Kada se velika količina tečnosti nakupi u tijelu, količina natrijuma naglo pada, uzrokujući preopterećenost bubrega i nemogućnost izlučivanja viška vode. Njega počinju da apsorbuju ćelije, što dovodi do oticanja cijelog tijela, pri čemu je najozbiljnije oticanje mozga koje može da dovede do moždanog udara, kome ili smrti.

Intoksikacija vodom i hiponatremija (abnormalno nizak nivo natrijuma u krvi)najčešće se javljaju kod sportista i uživaoca određenih vrsta droga. Pišući u maju ove godine za magazin Clinical Journal of Sport Medicine, grupa stručnjaka koju čine ljekari, fiziolozi i treneri navela je da je ‘agresivno ispijanje velike količine vode tokom vježbanja bespotrebno i nosi velike rizike po organizam’.

Stručnjaci vjeruju da je od hiponatremije do sada umrlo najmanje 14 atletičara.

Agencije za javno zdravlje Engleske navodi da bi najbolje bilo piti između 6 i 8 čaša tečnosti dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije