Zdravlje

Istraživanje Univerziteta Alberte: Čaša crnog vina kao sat u teretani

Istraživanje Univerziteta Alberte: Čaša crnog vina kao sat u teretani
Foto: N.N. | Istraživanje Univerziteta Alberte: Čaša crnog vina kao sat u teretani

Najnovije istraživanje Univerziteta Alberte u Kanadi kaže da efekat jedne čaše crnog vina može da se poredi s cijelim satom vježbanja u teretani.

Stvar je u tome što resveratrol, kojeg ima u crnom vinu (ima antiinflamatorno, kardioprotektivno i antikancerogeno dejstvo, a takođe snižava i nivo šećera u krvi) može da oživi organizam kao sat fizičkih aktivnosti.

Po riječima rukovodioca istraživanja Džejsona Dajka, ovo će vam omogućiti da održite tonus mišića čak i ako ne posjećujete teretanu. Resveratrol povećava broj otkucaja srca i samim tim jača srce i čini skeletne mišiće jačim i izdržljivijim.

"Naravno, svi mi smo više nego jednom čuli za zdravu naviku pijenja čaše crnog vina uz ručak, ali većina nikada nije ni razmišljala šta to zapravo znači", kaže se u ovom istraživanju.

Umjerena konzumacija crnog vina donosi užitak, bolje zdravlje i ljepši izgled. Ljubitelji crnog vina znaju da je to odličan način za opuštanje nakon stresnog dana, no ne treba ni napominjati da je umjerenost ključna.

Čaša crnog vina dnevno vas doslovno može zaštititi od pretilosti. Međutim, zapamtite da treba da pazite na količinu konzumiranja crnog vina. Naime, pola boce crnog vina sadrži oko 250 kalorija, a u velikim količinama može naškoditi vašem zdravlju.

Snižava holesterol

Prekomjeran nivo lošeg (LDL) holesterola može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, visok krvni pritisak i srčani udar. Grožđe koje se koristi u proizvodnji crnog vina je prepuno vlakana. Jedno istraživanje je pokazalo da crno vino kod zdravih osoba može smanjiti nivo lošeg holesterola za devet odsto. Osobama koje su duži niz godina imale visok nivo holesterola smanjio se za čak 12 odsto.

Štiti srce

Osim što snižava nivo holesterola, polifenoli (antioksidansi) u crnom vinu održavaju krvne žile fleksibilnima i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Crno vino je djelotvorno gotovo kao i aspirin. Mnogi ljudi uzimaju aspirin kako bi zaštitili zdravlje krvožilnog sistema i srca, ali budite oprezni. Naime, pretjerano uzimanje aspirina može naškoditi vašem srcu, zbog čega je čaša crnog vina sigurnija opcija.

Reguliše nivo šećera u krvi

Kora grožđa je bogat izvor resveratrola, koji pomaže kod regulisanja šećera u krvi, što je naročito važno za dijabetičare. Istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno unose resveratrol imaju niži nivo šećera u krvi. Resveratrol snižava nivo holesterola i sistoličkog krvnog pritiska. Naučnici vjeruju da može podstaći oslobađanje insulina i povećati osjetljivost tijela na insulin.

Čuva mozak

Resveratrol se pokazao odličnim kod održavanja dobrog pamćenja. Sprečava stvaranje plaka koji uzrokuje nastanak Alchajmerove bolesti. Samo jedna čašica vina dnevno održaće u formi vaše pamćenje, a stručnjaci preporučuju i rješavanje mozgalica (sudoku, igre riječima).

Sprečava nastanak raka

Naučnici su ustanovili da jedna čaša crnog vina dnevno može značajno smanjiti rizik od nastanka raka. Takođe su ustanovili da resveratrol iz crnog vina može spriječiti širenje ćelija raka, što je ključno za uspješno liječenje. Popijte čašu crnog vina barem tri do četiri puta sedmično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije