Zdravlje

Izbjegnute masovne crijevne bolesti

Izbjegnute masovne  crijevne bolesti
Izbjegnute masovne crijevne bolesti

SARAJEVO - Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH /FBiH/ Željko Ler ocijenio je da u narednom periodu u poplavom pogođenim područjima ne bi trebalo biti crijevnih zaraznih bolesti duže inkubacije, navodeći da, zahvaljujući prevenciji, do sada nisu registrovane u masovnoj pojavi one sa kraćom inkubacijom.

On je istakao da je prioritet vodosnabdijevanje, koje je ključno da bi ljudi bili sačuvani od akutnih crijevnih zaraznih oboljenja, te upozorio da je važno dobro prati ruke, jer postoji opasnost od bolesti prljavih ruku i bolesti prenesenih preko kontaminirane hrane ili vode.

"Opasnost od epidemija i dalje postoji i situacija je nesigurna, mada, ne očekujemo tendenciju pogoršanja ka nepovoljnoj, ali ne možemo tvrditi da do toga ne može doći", rekao je Ler za "Večernji list", izdanje za BiH.

Ler je naveo da je u područjima pogođenim poplavama najteža situacija u Posavskom kantonu jer se voda sporo povlači.

"Dodatno je opterećenje najezda kukaca, prije svega komaraca, koji su napasnici za koje ne očekujemo da će na ovim teritorijama biti prenosnici raznih oboljenja kao što je `groznica Zapadnog Nila`, `denga-groznica`, ili nešto slično", smatra Ler.

Prema njegovim riječima, povlačenje vode prouzrokovalo je i pojavu glodara, koji se približavaju naseljima zbog ostatka hrane, kao i zmija koje se pojavljuju u većem broju.

"Ovo stanje potrajaće mjesecima. Epidemiološku situaciju ćemo nekoliko sljedećih mjeseci smatrati nesigurnom", istakao je Ler i dodao da, prema informacijama kojima raspolaže, trenutno ima dovoljno lijekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije