Zdravlje

Jabukovo sirće: Lijek koji topi kilograme

Jabukovo sirće: Lijek koji topi kilograme
Foto: Ilustracija | Jabukovo sirće: Lijek koji topi kilograme

Jabukovo sirće je veoma zdravo pa se nerijetko upotrebljava i kao prirodno sredstvo za liječenje mnogih bolesti i tegoba.

Ono je potpuno prirodan produkt koji nastaje procesom fermentacije jabuka, koja ima dvije faze.

U prvoj fazi šećer se pretvara u alkohol, a u drugoj daljom fermentacijom alkohola dobija se sirće. Čitav proces traje od tri do četiri nedjelje, u zavisnosti od temperature.

Korištenje

Jabukovo sirće je prije svega prehrambeni proizvod. Sirće uopšte spada u neophodne namirnice za ljudsku ishranu bilo da je alkoholno, vinsko ili jabukovo.

U kuhinji se upotrebljava u salati, kao dodatak kuvanim jelima ili za konzerviranje zimnice. Znači, jabukovo sirće koristi se kao i svako drugo sirće s tim što je zdravije od svakog drugog, do te mjere da se često upotrebljava kao lijek.

Lijek

Osnovni sastojak jabukovog sirćeta je sirćetna kiselina. Prednost domaćeg jabukovog sirćeta u odnosu na industrijski dobijeno (bijelo) sirće je ta što ono sadrži veoma korisnu jabučnu kiselinu.

Pored toga, sadrži i druge kiseline, minerale, vitamine i esencijalne aminokiseline. Njegov bitan sastojak je i kalijum, kojeg sadrži u velikoj mjeri. On spada u elektrolite odgovorne za protok elektriciteta u tijelu. Utiče na pravilan rad mišića, crijeva, kao i na srčani ritam.

Upotreba

Jabukovo sirće upotrebljava se za ispiranje kose nakon pranja jer uspostavlja normalnu PH ravnotežu vlasišta, blagotvorno djeluje na kožu glave, otklanja perut, a kosi daje sjaj. Za to je potrebno napraviti rastvor koji sadrži 1 litar vode i 1 dl sirćeta.

Nekad se u velikoj mjeri koristilo za suzbijanje parazita kao što su vaši. Ono ne ubija vaši, ali uklanja gnjide sa kose, što sprečava dalje razmnožavanje ove gamadi.

Čisto ili razrijeđeno s vodom, u razmjeri 1:1, umiruje opekotine.

Vodena kupka u koju je ono dodato ublažava opekotine na koži izazvane suncem.

Pošto podstiče proces metabolizma, ubrzava sagorijevanje masti, koristi se i kao sredstvo za mršavljenje ukoliko se za vrijeme ručka popije i jedna čaša vode u kojoj je rastvorena jedna kašika jabukovog sirćeta.

Za liječenje reumatoidnog artritisa preporučuju se obloge s njim, stavljene na bolne zglobove.

Takođe služi za suzbijanje raznih kožnih oboljenja, na prvom mjestu ekcema.

Recept

Da bismo napravili jabukovo sirće potrebne su nam samo jabuke (ukoliko je moguće divlje) i šećer. Na 10 kilograma jabuka dovoljno je svega 50 do 100 grama šećera, a ukoliko su jabuke baš slatke, onda šećer nije ni potreban. Oprane jabuke dobro usitniti, zajedno sa sjemenkama i korom. Dodati šećer i izmiješati. Ostaviti sve da odstoji tri do četiri nedjelje. Povremeno promiješati i držati na temperaturi između 18 i 25 stepeni.

Kad procijenimo da je gotovo procijediti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije