Zdravlje

Jak kašalj može da prelomi rebra

Jak kašalj može da prelomi rebra
Foto: Ilustracija | Jak kašalj može da prelomi rebra

Kašalj u jeku respiratornih infekcija je uobičajen, ali ako traje mjesec i više od preležane prehlade neophodan je odlazak ljekaru.

“Suvi kašalj, bez iskašljavanja, može da bude veoma uporan i naporan”, kaže pulmolog Tatjana Radosavljević.

“Osim na virusne infekcije, može da ukazuje i na malignu bolest pluća, tumor glavne disajne cevi, a opasan je i zbog mogućih komplikacija, kao što su pucanje plućne maramice i prelom rebra pri kašlju, čak i pojava plućne embolije”.

Iako većina pacijenata smatra da je suvi kašalj opasniji, jer je najčešći pratilac raka pluća, isto važi i za kašalj kojim se izbacuje skeret iz bronhija.

“Osim sekreta koji može da bude beo, penušav, staklast, i obojen, pacijetn može i da iskašljava krv i gnoj. Ova vrsta kašlja, takođe, može da ukazuje na rak pluća, ali i tuberkulozu i gnojenje pluća. U slučaju gnojenja ili apscesa u kratkom vremenu može da se iskašlje velika količina gnoja”, kaže Radosavljevićeva za Novosti.

Doktorka Radosavljević napominje da ako se kašljanjem izbacuju velike količine sekreta, uzrok može da bude u proširenim bronhijama, koje su najčešće urođene.

“Najfatalnija komplikacija produktivnog kašlja, odnosno iskašljavanja krvi ili gnoja, jeste ugušenje, koje može da dovede do smrti”, kaže doktorka.

Bilo da je suv ili produktivan, svaki kašalj bi trebalo pratiti. Ukoliko potraje, najčešće je dovoljan rendgenski snimak za postaljanje prave dijagnoze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije