Zdravlje

Kada duži ciklus pali alarm

Kada duži ciklus pali alarm
Foto: N.N. | Kada duži ciklus pali alarm

Mnoge žene muku muče sa neredovnom menstruacijom i trajanjem duže od očekivanog. Iako nije uvijek znak za uzbunu, bitno je ipak prepoznati nekoliko uzroka poremećenog ciklusa, jer nekada može biti opasno.

Hormoni nisu u ravnoteži

Ako vam je menstruacija neredovna, a kada stigne, dugo traje, to može biti znak sindroma policističnih jajnika (PCOS), odnosno hormonskog oboljenja.

Žene koje pate od ovog poremećaja imaju povećan nivo androgena, to jest muških polnih hormona, u krvi - a to uzrokuje smetnje kod ciklusa.

Lijekovi

Uzrok ciklusa koji traje duže od uobičajenog mogu biti i neki lijekovi.

Lijekovi za štitnu žlijezdu, steroidi ili psihofarmatici mogu negativno da utiču na nivo hormona. Ako ovaj problem potraje, morate se obratiti doktoru.

Miomi

Miomi su dobroćudni tumori u muskulaturi materice, a javljaju se kod mnogih žena u periodu od 25 godine do menopauze.

Najčešći simptomi mioma u materici su pojačano krvarenje i jaki bolovi za vreme ciklusa, zato je najbolje da se se savjetujete sa ginekologom. 

Naglo debljanje

Promjena kilaže takođe može da produži trajanje menstruacije. Naime, povećana tjelesna masnoća dovodi do povećanja nivoa estrogena - koji je odgovoran za duže trajanje menstruacije.

Ako nastavite dobijati na kilaži, a ne jedete više i ne krećete se manje nego obično, obratite se ljekaru.

Stres

Svaki vid stresa utiče na menstrualni ciklus i može dovesti i do izostanka menstruacije, neredovnog ciklusa ili duge menstruacije.

Ako se ovo dešava često, nemojte čekati sa posjetom ljekaru.

Ublažite bolove

Većina žena tokom ciklusa pati od menstrualnih bolova. Njihov glavni uzrok je hormonalna neravnoteža u tijelu. Tokom ovih dana u mjesecu većina ih pije lijekove, ali oni mogu imati i nuspojave. Ovo su prirodni načini koji vam mogu pomoći da ublažite menstrualne bolove.

Sok od aloje i meda 

Prirodni sok od aloja vere ublažava bolove i pomaže da se reguliše normalan protok krvi. U ovaj sok dodajte kašičicu meda i pijte dva do tri puta dnevno. Sok od aloja vere i meda spriječiće menstrualne bolove.

Tople obloge 

Ovaj metod najbolje funkcioniše da se ublaži bol. Stavljajte tople obloge na stomak. Efekat možete osjetiti već za pet minuta. Ovo će vam pomoći da spriječite bol i grčeve. Takođe, mnoge žene ublažavaju bol tako što najprije stavljaju tople, a zatim hladne obloge.

Sok od ananasa + foto: sok od ananasa

Ananas je bogat enzimom bromelain koji pomaže kod opuštanja mišića i grčeva tokom ciklusa. Prirodni sok od ananasa ublažiće menstrualne bolove. Ako ne možete naći prirodni sok, onda jedite svjež ananas.

Aromaterapijska kupka 

Ova kupka vam pomaže da opustite mišiće i ublažite grčeve. Njeni rezultati su kod većine žena i više nego efikasni.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije