Zdravlje

Kako "buljenje u ekran" utiče na strukturu mozga kod djece?

Kako "buljenje u ekran" utiče na strukturu mozga kod djece?
Foto: N.N. | Kako "buljenje u ekran" utiče na strukturu mozga kod djece?

Savremeni roditelji sve češće postavljaju ekran ispred svoje djece. A kako pametni telefoni i tableti mogu da reprodukuju video i da služe za igranje video igara, ti mobilni uređaji se čine kao savršen način da djeca budu tiha i zabavljena.

Novija studija je, međutim, pokazala da takav način "zabavljanja" djece možda baš i nije najpametnija ideja.

U studiji, koju je finansiralo Ministarstvo zdravlja SAD posredstvom Nacionalnog instituta za zdravlje i na kojoj se još uvijek radi, otkriveno je da previše vremena provedenog ispred ekrana može fizički da promijeni strukturu mozga kod djece.

U prvoj seriji skeniranja mozga kod 4.500 djece, uzrasta oko 9 do 10 godina, koji su provodili više od sedam sati dnevno ispred ekrana, studija je otkrila prerano tanjenje korteksa mozga. Cerebralni korteks je prvi, spoljašnji, sloj strukture nervnog tkiva mozga, koji pomaže u procesuiranju informacija iz fizičkog svijeta.

Iako ovo zvuči kao nešto što bi moglo da bude veoma loše, direktorka Nacionalnog instituta za zdravlje Gaja Dauling upozorava ne bi trebalo izvlačiti prerane zaključke iz ovih nalaza.

"Ne znamo da li je ovo prouzrokovano dužinom vremena provedenog uz ekran. Još uvijek ne znamo da li je to loše. Nećemo ni znati dok ne budemo pratili djecu tokom određenog perioda, kako bismo vidjeli da li postoje ishodi koji su povezani sa razlikama koje vidimo u ovom pojedinačnom snimku", rekla je Daulingova gostujući u emisiji "60 minuta" televzije CBS.

Kao što je već rečeno, rad na studiji je još uvijek u toku pa se očekuje da naučnici nastave da prate djecu tokom naredne decenije i duže, kako bi stekli potpuni uvid u to kako upotreba digitalnih uređaja može da utiče na njihov mozak, emotivni razvoj i mentalno zdravlje.

Imajući sve ovo u vidu, zamjena telefona i tableta za knjigu ili igračku, s' vremena na vrijeme, možda i nije tako loša ideja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije