Zdravlje

Kako da se pravilno hranite na osnovu krvne grupe

Kako da se pravilno hranite na osnovu krvne grupe
Kako da se pravilno hranite na osnovu krvne grupe

Peter D’Adamo, veoma čuveni stručnjak za neuropatiju, napisao je knjigu koja nam govori kako da se pravilno hranimo na osnovu krvne grupe, i evo šta u njoj savjetuje.

Peter D’Adamo vjeruje da je krvna grupa najvažnija stvar kada je u pitanju naše zdravlje i da pojedine namirnice mogu biti štetne zajednu krvnu grupu a zdrave za drugu, pišu 24 sata.

Kako ishrana po krvnoj grupi djeluje

Njegova teorija tvrdi da svaka osoba posjeduje specifičan odnos prema hrani koji je u bliskoj vezi sa krvnom grupom. Lektini (proteini koji vezuju ugljene hidrate) mogu da reaguju drugačije na organizam u odnosu na krvnu grupu.

Oni mogu biti izuzetno opasni po zdravlje ukoliko određeni lektini dođu u kontakt sa određenom krvnom grupom.

Četiri osnovna tipa krvnih grupa

1. A

Prije 20.000 godina kada je poljoprivreda bila u razvoju, ova krvna grupa je doživjela veliku promjenu. To znači da osobe sa krvnom grupom A treba da se fokusiraju na vegetarijanski način života. Osobe sa ovom krvnom grupom su poznate kao „poljoprivrednici“.

2. 0

Zbog toga što je u pitanju jedna od nasjtarijih krvnih grupa, njoj je potrebna ishrana bogata proteinima – za razliku od drugih krvnih grupa. Osobe sa ovom krvnom grupom se nazivaju i „lovcima“.

3. B

Ljudi sa ovom krvnom grupom su poznati kao „nomadi“ zato što poseduju kvalitet da se lako adaptiraju na mliječne proizvode i posjeduju najsposobniji sistem za varenje.

4. AB

S obzirom da je ovo najnovija krvna grupa, ishrana predstavlja sredinu između A i B krvne grupe. Zbog toga što je ova krvna grupa stara samo 10.000 godina, njeni nosioci se nazivaju „enigmama“.

Preporučene namirnice za svaku krvnu grupu:

1. A

Konzumirajte: žitarice od cijelog zrna, povrće, bobičasto voće, avokado, nektarine, smokve i jabuke. Dozvoljeni proteini su orašasti plodovi i soja.

Izbjegavajte: Bilo koju vrstu mesa kao i pasulj i mliječne proizvode.

2. 0

Konzumirajte: Morske plodove, crveno meso, živinu i druge proteine. Kada je povrće u pitanju, preporučuju se špinat, kelj i brokoli.

Izbjegavajte: Legume, mliječne proizvode, jaja kao i pšenicu.

3. B

Konzumirajte: Zeleno povrće, voće, pojedine žitarice, ćuretinu, crveno meso i ribu.

Izbjegavajte: Kikiriki, piletinu, sočivo i kukuruz.

4. AB

Konzumirajte: Tofu, ćuretinu i morske plodove. Takođe, povrće, lubenicu, smokve, jabuke, banane i legume.

Izbjegavajte: Kukuruz i crveno meso, kao i velike količine alkohola i kofeina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije