Zdravlje

Kako održavati nivo vitamina D tokom zime

Kako održavati nivo vitamina D tokom zime
Kako održavati nivo vitamina D tokom zime

Vitamin D je definitivno čudo od molekula, jer je dokazano da liječi čitav niz bolesti.

Istraživanja su pokazala da vitamin D, koji unosimo kroz morske plodove i pečurke, ali i sunčanje, znatno umanjuje rizik od raka, preloma kostiju, dijabetesa, srčanih oboljenja, pa čak i depresije i anksioznosti.

Ali, dolazi nam zima, i sunčanih dana gotovo da više i nema. Šta da radimo, kako da unesemo vitamin D? Ako ste pomislili na suplemente, taj izbor je u redu, ali dosta košta i postoji mogućnost kontaminacije teškim metalima.

Danski naučnici otkrili su mnogo jeftiniji i lakši način da se i tokom zime snabdijete dovoljnom količinom vitamina D, a to je da - izađete napolje. Da, dobro ste pročitali, nema veze što nema sunca.

Naime, istraživači su sproveli studiju nad 55 odraslih osoba, starosti između 18 i 65 godina, tokom koje su ih izložili vještačkom osvjetljenju koje sadrži UV zračenje, proporcionalno količini koju bi apsorbovali tokom 10 minuta provedenih u jednom ljetnjem popodnevu.

Svaka osoba bila je izložena svjetlu na 88 odsto tijela, svuda osim ispod donjeg veša, jednom nedjeljno, jednom u dvije ili čak jednom u četiri sedmice. Istraživanje je trajalo 16 nedjelja, nakon čega je učesnicima izvađena krv i izmjereni nivoi vitamina D.

Zaključak je da zapravo i nije potrebno mnogo da biste održavali vitamin D na zdravom nivou.

Osobe koje su jednom nedjeljno podvrgavane tretmanu sa svjetlom imale su povećanje nivoa vitamina D, dok su oni koji su ga praktikovali rjeđe zadržali iste zdrave nivoe koje su i imali.

Ipak, svi znamo da je dnevna, prirodna svjetlost mnogo zdravija od vještačke. Zato su stručnjaci izračunali da vam je potrebno 2 sata i 20 minuta šetnje po slabom zimskom suncu, kako biste tijelu obezbijedili dovoljnu količinu vitamina D.

Primijenite ovu tehniku i imaćete višestruke koristi - vaše tijelo će biti zdravo, a i kilaža će se smanjiti ukoliko vam duge šetnje postanu navika, piše RodalesOrganicLife.

(Stil)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije