Zdravlje

Kako se osloboditi helikobakterija?

Kako se osloboditi helikobakterija?
Foto: Ilustracija | Kako se osloboditi helikobaktera?
N.N.

Od kada su 1983. godine histopatolog Beri Voren i gastroenterolog Robin Maršal prvi put uspjeli da dokažu postojanje spiralne bakterije u želucu, helikobakter pilori (Helicobacter pylori) infekcija, poznatija kao HP infekcija, u stalnom je fokusu naučnih i medicinskih krugova.

Brojna istraživanja dokazala su povezanost HP infekcije sa gastritisom, čirom na dvanaestopalačnom crevu (DU), čirom na želucu (UV), karcinomom želuca i, dosta rijetko, niskomalignim MALT-limfomom.

Infekcija je veoma česta u zemljama niskog higijenskog standarda, naročito kod djece do desete godine života, dok se u razvijenim zemljama javlja kod starijih osoba. Za sada je nemoguće iskorijeniti je, jer je široko rasprostranjena u čitavom svijetu.

Da li će doći do infekcije zavisi od sposobnosti bakterije da se razmnožava, širi i savlada odbrambene snage organizma, odnosno od otpornosti želudačne sluznice domaćina na infekciju.

Započinje ulaskom bakterije u sistem organa za varenje putem hrane, prljavih ruku ili daha zaražene osobe. Tegobe koje ova infekcija može da izazove obuhvataju mučninu, gađenje, povraćanje, nadimanje stomaka, kiselinu i gorušicu, podrigivanje, kao i blaže ili jače bolove u predjelu želuca ili ispod rebarnih lukova.

HP infekcija četiri do deset puta povećava rizik od nastanka čira, najčešće na dvanaestopalačnom crijevu (DU), a rjeđe i na želucu (UV). Ipak, liječenjem ove infekcije liječi se i sam čir, te je i mogućnost njegovog ponovnog pojavljivanja manja.

Metode kojima se vrši dijagnostika HP infekcije mogu biti neinvazivne i invazivne. Neinvazivne metode podrazumevaju analizu antitijela iz krvi ili antigena iz stolice, te urea izdisajni test, dok u invazivne spada gastroskopija (sonda) sa uzimanjem uzorka na HP infekciju.

Terapija podrazumijeva kombinaciju antibiotika i lijekova za smanjenje lučenja kiseline (IPP) i probiotika. Stručnjaci preporučuju i redovne i uravnotežene obroke u razmaku od tri do četiri sata, hranu umjerene temperature, uz napomenu da je potrebno jesti polako i dobro žvakati hranu.

(Nedeljnik.rs)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Žalfija dobra za potenciju
Zdravlje

Žalfija dobra za potenciju

Prirodnim napicima snizite holesterol
Zdravlje

Prirodnim napicima snizite holesterol

Nokti otkrivaju od čega bolujete
Zdravlje

Nokti otkrivaju od čega bolujete

Najčitanije