Zdravlje

Kardiovaskularne bolesti najveća prijetnja čovječanstvu

Kardiovaskularne bolesti najveća prijetnja čovječanstvu
Kardiovaskularne bolesti najveća prijetnja čovječanstvu

BIJELJINA - Kardiovaskularne bolesti su najveća prijetnja čovječanstvu, što potvrđuje podatak da više od 50 odsto stanovništva umire upravo od posljedica ovih bolesti, rekao je na predavanju u Bijeljini internista kardiolog Nebojša Tasić.

Tasić, koji je bio predavač o ovoj temi u bijeljinskom Centru za kulturu, napomenuo je da je prevencija efikasan i najjeftiniji metod borbe protiv kardiovaskularnih bolesti.

"Zato je i tema današnjeg predavanja `Sačuvati zdravlje, nadmudriti bolest` zadatak kardiovaskularne medicine 21. vijeka. Modifikacija savremenog načina života je put za očuvanje zdravlja", naglasio je Tasić koji je načelnik Centra za hipertenziju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i stručni konsultant HISPA centra Doma zdravlja Bijeljina.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Zlatko Maksimović, koji je i organizator predavanja, rekao je da je edukacija neophodna da bi građani shvatili da je njihova uloga ključna u očuvanju zdravlja.

Bijeljinski Dom zdravlja organizovao je danas i akciju sistematskih pregleda romske djece u Bijeljini.

Maksimović kaže da je ove godine Dom zdravlja odlučio da, povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, ekipe u sastavu pedijatar, stomatolog, porodični ljekar, obave preglede romske djece u prostorijama društva "Otaharin".

"Ovo je osjetljiva populacija koja se, čini mi se, ne uključuje dovoljno u procese zdravstvene zaštite pa koristimo svaku priliku da mi napravimo korak ka njima i da njihovu zdravstvenu zaštitu i zdravstvenu prosvijećenost podignemo na viši nivo", rekao je Maksimović.

Izvršni direktor Udruženja Roma "Otaharin" Dragan Joković istakao je dobru saradnju Udruženja sa Domom zdravlja u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije