Zdravlje

Karijes mliječnih zuba ima 90 odsto šestogodišnjaka

Karijes mliječnih zuba ima 90 odsto šestogodišnjaka
Foto: N.N. | Karijes mliječnih zuba ima 90 odsto šestogodišnjaka

BANJALUKA - U Republici Srpskoj 90 odsto šestogodišnjaka boluje od karijesa mliječnih zuba, što ukazuje da je potrebno mnogo više raditi na prevenciji i podizati svijest o značaju higijene zuba i usta, poručeno je danas u Banjaluci na radionici o oralnom zdravlju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić prisustvovao je ovoj radionici u područnom odjeljenju Osnovne škole "Jovan Dučić" u banjalučkom naselju Kuljani i istakao značaj ovih aktivnosti da bi djeci bio dat primjer ponašanja i zdravih navika.

"Veoma je važno da imamo kontakt sa djecom i mimo njihovog odlaska u zdravstvene ustanove, jer se zubi peru kući, a ne u ustanovama", rekao je Šeranić Srni.

On je istakao da se ne smije zanemariti karijes mliječnih zuba koji čuvaju mjesto stalnim zubima, te da je neophodno voditi računa da djeca od malih nogu imaju zdrav život i da stiču zdrave navike u održavanju higijene usne duplje.

Direktor Zavoda za stomatologiju Republike Srpske Ranka Knežević rekla je da se obilježavanjem Svjetskog dana oralnog zdravlja želi ukazati na značaj zdravlja zuba koji imaju veliki uticaj na zdravlje cjelokupnog organizma.

"Situacija je veoma loša. Kod djece uzrasta od 13 do 14 godina po djetetu u prosjeku imamo šest ili sedam oboljelih stalnih zuba", rekla je Kneževićeva.

Ona je dodala da podaci naučnih istraživanja govore da su oboljenja usta i zuba povezana i sa određenim kardio-vaskularnim, reumatološkim oboljenjima i dijabetesom, te je veoma bitna edukacija stanovništva u prevenciji ovih oboljenja.

Direktor Osnovne škole "Jovan Dučić" u Zalužanima Rankica Pušić izrazila je zadovoljstvo što su prvačići ove škole imali priliku da učestvuju u radionici.

"Veoma je važno da se djeca od malih nogu upoznaju sa ovom temom, te steknu svakodnevne navike da očuvaju svoje zube zdravima", rekla je Pušićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije