Zdravlje

Kofein najbolje razbuđuje

Kofein najbolje razbuđuje
Kofein najbolje razbuđuje

Kofein je i dalje na prvom mjestu, kada je riječ o načinima kako da se brzo razbudite.

Međutim, treba biti obazriv, jer previše kofeina može vas odvesti u drugu krajnost.

Na tržištu je sve više energetskih napitaka, sa većom dozom kofeina koji gotovo trenutno prodrmaju pospanu osobu.

"Kofein je psihostimulans koji pojačava funkcije mozga. Ali ako ga previše stimulišete, ako unosite previše kofeina, može da dođe do preznojavanja, lupanja srca, a u ekstremnim situacijama i do moždanog udara", upozorava neurolog Aleksandar Beznarević.

Zato je, iako kofein ujutro efikasno razbuđuje, bitno ograničiti se na jednu do dvije šoljice kafe jer više od dvije šoljice može da vas uspori kasnije tokom dana, piše Blic.

Određene efekte u razbuđivanju, kako kaže, mogu da daju i neki čajevi, prije svega crni i zeleni, koji u sebi imaju dosta antioksidanasa, pa pomažu čišćenju organizma i njegovom boljem funkcionisanju.

Kao narodni lijek za pospanost može da posluži i paprena nana.

Divlja menta u većim dozama i u jačoj koncentraciji uspavljuje, omamljuje i opušta zgrčene mišiće, ali zato u slabijoj dozi podstiče, razbuđuje i stimuliše.

Neurolog Beznarević, ipak, primjećuje da se, dok postoje lijekovi za uspavljivanje, ne može reći da postoje i lijekovi za razbuđivanje, te da je kofein samo “stativa lijek”.

Zato su za efikasno razbuđivanje bitni i istezanje, obavezan doručak i jutarnje tuširanje.

Lagana istezanja pomažu tijelu da se lagano napuni energijom i uklanjaju početnu omamljenost, a dodatnim vježbama podstiče se cirkulacija.

Poželjno je nakon toga popiti i čašu vode, čime se stimulišu i nervni i sistem za varenje.

Osvježavajući tuš ujutro pokrenuće nervni sistem i razbuditi organizam, kojem ćete potom energiju potrebnu za novi dan unijeti kroz zdrav doručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije