Zdravlje

Kokosovo ulje olakšava prelaz na zdraviji način ishrane

Kokosovo ulje olakšava prelaz na zdraviji način ishrane
Kokosovo ulje olakšava prelaz na zdraviji način ishrane

Kokosovo ulje je sve češće zastupljeno u ishrani sportista i onih osoba koje imaju problema s viškom kilograma.

Osnovni razlog za to jeste činjenica da je kokosovo ulje manje kalorično od ostalih ulja, brzo se pretvara u energiju i ne doprinosi taloženju masti na krvnim sudovima, piše KoDren.com.

Kokosovo ulje, takođe, povećava nivo izdržljivosti organizma i na taj način poboljšava performanse sportista, a ujedno je visoko rangirano na spisku najzdravijih ulja na svijetu. Kokosovo ulje se sastoji od 90% zasićenih masnih kiselina (većina od njih su trigliceridi srednjeg lanca), zatim višestruko nezasićenih masnih kiselina (linoleic acid), mononezasićenih masnih kiselina (oleinska kiselina), određenih derivata masnih kiselina, masnih alkohola, polifenola koji su odgovorni za miris i ukus kokosovog ulja, vitamina (E, K) i minerala. Na nižim temperaturama može se stegnuti, pa ga je u tom slučaju prije upotrebe potrebno malo zagrijati.

Kokosovo ulje doprinosi rješavanju mnogih zdravstvenih problema i preporučuje se kao pomoćno prirodno sredstvo za sprečavanje nastanka i liječenje sljedećih oboljenja: gojaznost, dijabetes, srčane bolesti, problemi sa bubrezima, visok krvni pritisak. Zatim služi za podizanje imuniteta, održavanje normalnog nivoa holesterola, regulisanje varenja, regulisanje metabolizma, pomaže zdravom funkcioniranju štitne žlijezde...

Pored toga, kokosovo ulje ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo pa je vrlo efikasno sredstvo protiv raznih infekcija. Kokosovo ulje ubija viruse koji izazivaju ospice, grip, herpes, hepatitis, SARS... Takođe uništava bakterije koje izazivaju razne infekcije grla, infekcije mokraćnih kanala, upalu pluća, gonoreju...

Prisustvo triglicerida srednjeg lanca i masnih kiselina u kokosovom ulju veoma je korisno u prevenciji bolesti jetre jer se materije lako pretvaraju u energiju, čime se smanjuje opterećenje jetre i sprečava nakupljanje masnoća.

Smatra se da kokosovo ulje ima uticaj na smanjenje osjetljivosti virusa HIV-a i raka.

Kokosovo ulje pomaže u liječenju različitih kožnih bolesti, kao što su psorijaza, dermatitis, ekcemi i druge kožne infekcije.

Ključni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje, te nas na taj način štiti od mnogih infekcijskih bolesti. Laurinska kiselina se jedino još nalazi u majčinom mlijeku gdje sačinjava životno važni sastojak jer štiti dijete od raznih infekcija dok mu vlastiti imunološki sistem još nije potpuno razvijen.

Još jedan sastojak kokosovog ulja je kaprilna kiselina koja podstiče rast "dobrih" bakterija, naročito bakterije mliječne kiseline. Naučna istraživanja su pokazala da kaprilna kiselina djeluje protiv kandide i uništava parazite u probavnom traktu.

Kokosovo ulje je vrlo otporno na visoke temperature, pa se može koristiti u pripremanju hrane, za prženje i pečenje, kao dresing za salatu, kao dodatak u kuvanom pirinču ili u pripremi smoothiesa. Svakodnevnim unosom kokosovog ulja može se osjetiti lagano povećanje telesne temperature zbog pojačanog metabolizma kad se sagorijevaju srednje lančane masne kiseline. Kokosovo ulje daje više energije i osjećaj sitosti pa tijelo manje traži hranu bogatu šećerom i skrobom, što postepeno olakšava prelaz na zdraviji način ishrane.

Umjerena terapeutska doza je 3-4 kašike ulja dnevno da se dobije dovoljno laurinske kiseline koja jača imunitet. Vodite računa da kupite hladno cijeđeno kokosovo ulje (virgin) u prodavnicama zdrave hrane ili biljnim apotekama, a ne rafinisano, kakvo se možda može naći u običnim prodavnicama koje je dosta jeftino. Ovo rafinisano i stvrdnuto kokosovo ulje se izlučuje iz suve mase koja je ostala nakon hladnog cijeđenja. Vadi se uz pomoć visokih temperatura te se zatim hidrogenizuje (očvršćuje) kao margarin. Ova masnoća nema iste karakteristike kao hladno cijeđeno ulje.

Kokosovo ulje je vrlo umirujuće i stoga pomaže u uklanjanju stresa. Nježna masaža glave kokosovim uljem pomaže u uklanjanju mentalnog umora.

Na kraju, kokosovo ulje se upotrebljava i u kozmetičke svrhe; jedan je od najboljih prirodnih sredstava za njegu kose. Ono kosi daje sjaj i podstiče zdrav rast kose. Ukoliko se redovno utrljava u korijen kose, otklanja perut a esencijalni proteini u kokosovom ulju hrane i regenerišu oštećenu kosu. Kokosovo ulje predstavlja sigurno rješenje problema sa suvom i perutavom kožom, hidrira i sprečava prerano starenje kože. Iz tih razloga kokosovo ulje je omiljeni sastojak za izradu savremenih kozmetičkih preparata za njegu kose i tijela, kao što su sapuni, šamponi, losioni, kreme...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije