Zdravlje

Koliko dugo nakon pranja kose ne bi trebalo da izlazite vani

Koliko dugo nakon pranja kose ne bi trebalo da izlazite vani
Koliko dugo nakon pranja kose ne bi trebalo da izlazite vani

Mnogi ljudi izlaze napolje prije nego što dobro osuše kosu. Postavlja se pitanje koliko je pametno da to radite na vjetru i da li su roditelji u pravu kada vam kažu da ne izlazite iz kuće barem četiri sata od pranja, čak i ako ste koristili fen.

Ukoliko imate naviku da izlazite iz kuće prije nego što ste potpuno osušili kosu, trebalo bi da pripazite na svoje zdravlje.  Ova loša navika može da vam donese velike posljedice, od užasnih glavobolja, do meningitisa.

Naime, čak i kada vam je kosa naizgled potpuno suva, vlaga se zadržava u folikulu dlake. Nekoliko sati od pranja, pore na glavi su potpuno otvorene, jer apsorbuju vodu. Samim tim je i prokrvljenost veća, a onda je i vaš imuni sistem izloženiji štetnim uticajima.

U ovom slučaju, jak vjetar utiče na sve šupljine na glavi, pa i otvorene pore.

Najjednostavnije posljedice izlaganja vlažnog vlasišta vjetru su glavobolja i prehlada, odnosno upala sinusa. A može da vam se desi i nešto mnogo strašnije, kao što su facijalis i meningitis.

Facijalis je upala nerva koji kontroliše mišiće lica, koja može da rezultira i trajnom ukočenošću.

Meningitis je u narodu poznat kao upala mozga, a u stvari se radi o upali moždane ovojnice, koja može da ima i smrtni ishod.

Da biste se zaštitili od ovih teških bolesti, trebalo bi da dobro osušite kosu poslije pranja, kako bi se pore na glavi zatvorile.U slučaju da nećete da koristite fen, moraćete baš da budete strpljivi i da sačekate da prođe barem 5-6 sati.

Ukoliko baš ne možete da zamislite da satima sušite svoju kosu ili ako negdje jako žurite, onda je obavezno da po vjetrovitom vremenu nosite kapu i šal, a ne bi bilo loše da preko svega nabacite još i jednu puniju kapuljaču.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije