Zdravlje

Koliko sklekova možete da uradite? Od toga zavisi vaše srce

Koliko sklekova možete da uradite? Od toga zavisi vaše srce
Foto: Ilustracija | Koliko sklekova možete da uradite? Od toga zavisi vaše srce

Muškarci srednjih godina koji ne mogu da urade deset sklekova daleko više su izloženi riziku od srčanog udara i srčanih bolesti, kaže novo istraživanje.

Osobe koje mogu da urade više od 40 sklekova utiču na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti za 97 procenata u narednih deset godina života, saopštio je stručni tim sa Univerziteta na Harvardu.

Međutim, mogućnost da se uradi između 21 i 30 sklekova znači da su muškarci izloženi četvrtini rizika oboljevanja od bolesti kao što su koronarna arterijska bolest ili prestanak rada srca. Međutim, ove bolesti i srčani udar prijete onima koji ne mogu da urade bar deset sklekova.

Stručnjaci pojašnjavaju kako su sklekovi bolji pokazatelj budućeg zdravlja srca od utvrđenih fitnes standarda kao što je trčanje.

"Naši nalazi su dokaz da sklekovi mogu biti lagana i besplatna metoda koja može pomoći procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti u gotovo svakom okruženju. Iznenađujuće je kako je sposobnost izvođenja sklekova daleko više povezana sa procjenom rizika od kardiovaskularnih bolesti nego što je to test na traci za trčanje", kazao je Džastin Jang, profesor sa Harvarda.

Istraživanje je sprovedeno na više od 1.000 ispitanika, američkih vatrogasaca u četrdesetim godinama. Iako su se istraživači prilagođavali različitim uzrastima i težinama vatrogasaca, uspjeli su da pronađu vezu između obavljanja više sklekova i dugoročnog zdravlja.

Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da sklekovi mogu biti efikasan test za budući rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali nezavisni stručnjaci upozoravaju da bi slične analize trebalo sprovesti kod drugih skupina ljudi koje su manje aktivne, kao i kod žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije