Zdravlje

Korijen sladića uništava bakterije, viruse i gljivice

Korijen sladića uništava bakterije, viruse i gljivice
Korijen sladića uništava bakterije, viruse i gljivice

Ako postoji biljka sa univerzalnom djelotvornošću, onda je to korijen sladića.

Izuzetno je sladak i koristi se za liječenje velikog broja bolesti. Drevni Egipćani su ga skladištili u grobnice, dok je u starom Rimu još 360. godine p.n.e. upotrebljavan protiv ćelavosti, ali i ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Julije Cezar i Aleksandar Veliki posebno su ga cijenili i koristili.

Korijen sadrži nekoliko stotina ljekovitih supstanci i prava je riznica gvožđa i vitamina B1, B2, B3, B5 i E.

Sastojak glicirizin je 50 puta slađi od šećera i veoma je ljekovit. Zbog djelovanja na hormon kortizol, pojačava otpornost na stres i preporučuje se kod teških fizičkih i psihičkih napora, a ponaša se i kao antidepresiv, pišu Večernje novosti.

Sladić i njegovi preparati blagotvorno djeluju na žene koje prolaze kroz menopauzu. Smanjuju noćno znojenje i valunge, brže i lakše se tone u san i spavanje je kvalitetnije. Osim toga, podstiče lučenje ženskog hormona estrogena, koji u menopauzi iščezava, a istovremeno snižava testosteron. Time poboljšava kvalitet kože i kose.

Ova biljka sadrži i dihidrotestosteron, koji ima ključnu ulogu u sprječavanju ćelavosti kod muškaraca.

Korijen sladića jača imunitet, uništava bakterije, viruse i gljivice. Ublažava i disajne tegobe, pomaže kod bronhitisa, stomačnih problema, štiti od srčanih bolesti, suzbija bolove mišića i zglobova.

Nalazi se i u vodicama za ispiranje usta, baš zbog antibakterijskog djelovanja.

Dugotrajno uzimanje snižava krvni pritisak, ali ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Najbolje je nabaviti čist, osušeni korijen. Ako se kupuje industrijski pripremljen, može da bude pomiješan sa ekstraktima anisa i vještačkim zaslađivačima, šećerom i drugim sastojcima, koji ne dozvoljavaju da djeluje u potpunosti.

Kod upale grla žvaćite i sisajte komad sirovog korijena sladića.

Protiv bronhitisa najbolje djeluje korijen u prahu. Pomiješajte pet grama sa tri kašike meda, pa uzimajte tri puta na dan.

Kod opadanja kose napravite pastu od dvije kašičice mljevenog korijena sladića, četiri kašičice mlijeka i prstohvat šafrana. Kritična mjesta na glavi mažite uveče pred spavanje, ostavite kratko da djeluje i isperite. Rezultat očekujte za nekoliko nedelja. Pasta je posebno efikasna u početnim fazama ćelavosti i naglog gubitka kose, kao i kod pojave peruti.

Za stomačne tegobe i čireve pije se čaj. Kašičicu korijena prelijte šoljom kipuće vode i ostavite poklopljeno 10 minuta. Procijedite i pijte toplo, jednu do tri šolje dnevno. Čaj je dobar i za imunitet i podizanje energije, posebno ako dodate malo meda i štapić cimeta.

Ženama koje imaju policistične jajnike preporučuje se čaj od pola kašičice korijena sladića prelivenog sa 150 ml kipuće vode. Ostavite poklopljeno pet minuta, procijedite i pijte tri puta dnevno poslije jela, četiri do šest nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije