Zdravlje

Krpelji - velika opasnost od Lajmske bolesti

 Krpelji - velika opasnost od Lajmske bolesti
Krpelji - velika opasnost od Lajmske bolesti

BEOGRAD - Sa dolaskom prvih toplih dana pojavili su se i krpelji, čiji ubod na koži može da prođe bez posledica, ali može i da prenese Lajmsku bolest.

"Lajmska bolest ima najveću učestalost u grupi bolesti koje se prenose putem nekog vektora, u ovom slučaju zaraženog krpelja", rekla je Tanjugu epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut" dr Bojana Grgić.

Ukoliko se po povratku iz prirode primjeti da se krpelj zakačio na kožu, obavezno treba potražiti pomoć ljekara, jer će u lekarskoj ordinaciji biti najefikasnije uklonjen.

"Nikako se ne preporučuje samoinicijativno uklanjanje i mazanje krpelja nekakavim preparatima, već se treba javiti lekaru", kaže Grgić.

  Ona objašnjava da je važno da ljekar zna da je pacijent imao ubod krpelja i da, ukoliko se jave promjene na koži-crvenilo, blagovremeno počnu sa adekvatnom terapijom.

"Lečenje u početnoj fazi je veoma efikasno. Ukoliko se propusti prva faza, mogu da se jave simptomi koji se ne povezuju sa ubodom krepelja i pacijent zaboravi da to prijavi lekaru", objašnjava Grgić i dodaje da ukoliko se bolest ne leči može dovesti do oštećenja velikih zglobova i oštećenja srca.

Lijepo vrijeme svakako treba iskoristiti za odlazak u prirodu, ali treba izbjegavati neuređene zelene površine i sjenovite predele, jer tu ima najviše krpelja.

Kožu treba zaštititi odjećom dugih rukava, poželjno je pantalone staviti u čarape, a nakon povratka iz prirode još jednom dobro prekontrolisati čitavu kožu, zato što se krpelj može zakačiti na odeću i tako pronaći put do gole kože.

Svjetski dan zdravlja koji se obilježava 7. aprila, posvećen je vektorskim zaraznim bolestima, odnosno bolestima koje prenose krpelji, komarci i razni drugi insekti.

Svjetski dan zdravlja ove godine obilježava se pod sloganom "Vektorske zarazne bolesti- mali ubod velika opasnost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije