Zdravlje

Krvna grupa AB sklonija kognitivnim poremećajima

BARLINGTONn - Američki naučnici vjeruju da postoji veza između rijetke krvne grupe i gubitka memorije u kasnijoj fazi života.

Osobe koje imaju krvnu grupu AB, što je oko 4 odsto populacije, sklonije su da imaju problema sa razmišljanjem i memorijom, nego osobe sa drugim krvnim grupama.

Studija koja je objavljena u časopisu "Neurologija" oslanja se na istraživanja prema kojima krvna grupa može da utiče na oboljenja srca.

Istraživači se slažu da su najbolji načini za očuvanje mozga zdrava i  izbalansirana ishrana, redovne fizičke vježbe i ostavljanje pušenja.

Tim predvođen doktorom Meri Kašman sa Univerziteta Vermont u Barlingtonu analizirao je podatke oko 30.000 Amerikanaca starijih od 45 godina.

U studiji je tokom tri godine istraživanja identifikovano 495 osoba kod kojih su bili razvijeni problemi razmišljanja i memorije ili teškoće razumijevanja, što je upoređeno sa 587 ljudi kod kojih nisu postojali ti problemi.

Osobe sa krvnom grupom AB činile su šest odsto grupe kod kojih su bile razvijene kognitivne poteškoće, što je četiri odsto više nego kod opšte populacije.

U studiji se navodi da su određene krvne grupe, kao što je nulta,  manje izložene riziku od kardiovaskularnih oboljenja, što predstavlja zaštitu mozga.

Međutim, druga istraživanja ukazuju da visoki krvni pritisak, visok nivo holesterola, te dijabetes povećavaju rizik od kognitivinih problema i demencije.

Istraživači navode da je krvna grupa, takođe, povezana sa drugim vaskularnim poremećajima, kao što je moždani udar, što ukazuje na vezu između vaskularnih problema i zdravlja mozga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije