Zdravlje

Kubanci eliminisali prenos HIV-a i sifilisa s majke na dijete

Kubanci eliminisali prenos HIV-a i sifilisa s majke na dijete
Kubanci eliminisali prenos HIV-a i sifilisa s majke na dijete

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila da je Kuba prva zemlja u svijetu koja je uspješno eliminisala prenos HIV-a i sifilisa sa majke na dijete.

To potvrđuju i podaci da je 2014. samo dvoje djece u toj zemlji rođeno s HIV-om, a petoro sa sifilisom, stoji u saopštenju, a prenosi portal Pliva.

Direktor SZO Margaret Čen je taj izuzetan uspjeh nazvala jednim od najvećih dostignuća u javnom zdravstvu izrazivši nadu da će i druge zemlje uskoro biti u toj poziciji.

"Kuba je uspješno pokazala da je univerzalan zdravstveni pristup ključan za uspjeh, čak i kada je u pitanju izazov poput HIV-a", stoji u saopštenju Karise Etien.

SZO je kubanskim ženama omogućio rani pristup prenatalnoj brizi, u sklopu koga se majke testiraju na HIV i sifilis, a one koje su pozitivne na jednu od dvije polno prenosive bolesti blagovremeno se liječe.

Svake godine u svijetu zatrudni oko 1,4 miliona žena zaraženih HIV-om a ako se ne liječe, šansa da virus tokom trudnoće, porođaja ili dojenja prenesu na dijete iznosi između 15 i 45 odsto.

Rizik se smanjuje na oko 1 odsto ako se majci i djetetu istovremeno daju antiretroviralni ljekovi, navodi se u izvještaju SZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije