Zdravlje

Kućni lijekovi za umanjenje menstrualnih tegoba

Kućni lijekovi za umanjenje menstrualnih tegoba
Foto: N.N. | Kućni lijekovi za umanjenje menstrualnih tegoba

Česta je, i sasvim uobičajena, pojava da osjećate bolove u predjelu stomaka, donjih leđa i prepona kada imate menstruaciju. Tokom ovog perioda, mišići materice se kontrahuju i opuštaju naizmjenično zbog supstance slične hormonu koja se naziva prostaglandin. Iz tog razloga ćete nekada osjetiti grčeve, što znači da vaši mišići rade više nego uobičajeno.

Ukoliko je situacija nešto ozbiljnija, možete osjetiti i vrtoglavicu, povraćanje, glavobolje ili dijareju. Do danas nije otkriveno zašto neke žene nemaju nikakvih problema tokom menstruacije, dok neke imaju veoma bolna stanja.

Neki faktori mogu povećati šanse da imate problem sa menstrualnim grčevima, kao na primjer, ulazak u pubertet veoma rano, duža krvarenja, pušenje, neaktivnost, preterana konzumacija alkohola i korišćenje droga.

Ukoliko imate blage, ili bolove srednje jačine, pokušajte sa kućnim lijekovima, prije nego što odlučite da odete u apoteku i uzmete nešto jače. Evo nekoliko savjeta kako možete da riješite problem bolnih menstruacija.

1. Toplota

Grijanje donjeg stomaka je najlakši način da se kontrolišu menstrualni grčevi. Toplota pomaže mišićima da se opuste u materici. Postavite toplu krpu na donji dio stomaka i donji dio leđa. Možete to isto uraditi i sa flašom tople vode. Držite uz sebe dok ne osjetite olakšanje. Čak i topla kupka vam može pomoći da olakšate bol i da se opustite.

2. Radite blage vežbe

Pošto ste naduveni, sigurno želite samo da ležite i odmarate. Međutim, malo vježbanja može riješiti vaš problem sa bolovima. Naravno, nije cilj da se preforsirate i budete još umorniji nego što jeste, te možete praktikovati blage aerobne vežbe kao što su šetnja ili joga.

3. Budite hidrirani

Sigurno je da ne možete piti baš bilo šta i nadati se da ćete izliječiti svoje stomačne bolove, međutim, postoji nekoliko pića koja možete isprobati. Od vode bi trebalo da počnete, jer voda, ma koliko to djelovalo čudno, sprečava zadržavanje vode, i sprečava nadimanje. Takođe, trebalo bi da povećate i unos hrane sa visokim sadržajem vode, kao što su krastavci, celer i bobičasto voće.

4. Dobar san

Generalno, dovoljno sna je izuzetno bitno za zdravlje čovjeka, ali je posebno bitno da dovoljno spavate tokom onih dana u mjesecu. Prekidi u vašem regularnom ritmu spavanja se mogu umiješati u vaš ciklus tako što će izazvati još veći umor, iritiranost i stomačne grčeve. Možda čak i više od sna, odmor igra veliku ulogu u olakšanju bola. Zapamtite da iako je bol koji osjećate neprijatan – normalan je. Kada dozvolite svom tijelu da prođe kroz prirodan ciklus, bez lijekova koji ublažavaju bol, bolje ćete razumeti svoje cikluse. Potrebno je da osluškujete svoje tijelo.

5. Đumbir

Ova biljka koja grije može umanjiti grčeve i ublažiti nivoe bola. U jednom istraživanju koje je sprovedeno 2009. godine, žene koje uzimale kapsule od 250 miligrama đumbira četiri puta dnevno u periodu od tri dana od početka menstruacije, osjetile su mnogo manji bol, ili nedostatak istog.

6. Cimet

Cimet ima antizapaljenska i antigrčevna svojstva koja mogu da umanje menstrualne bolove i grčeve. Pored toga, cimet je odličan izvor dijeteskih vlakana, kalcijuma, mangana i gvožđa. Možete napraviti čaj od cimeta tako što ćete dodati jednu četvrtinu kašike cimeta sipati u šolju vrele vode. Neka odstoji do pet minuta, dodajte malo meda i pijte polako. Popijte dve do tri šolje ovog čaja dan, dva prije početka ciklusa kako biste spriječili pojavu grčeva.

7. Izbjegavanje određene hrane

Tokom ciklusa bi najbolje bilo izbjegavati hranu koja izaziva nadimanje i nakupljanje vode. Neki od glavnih uzročnika takvih stanja jesu: masna, to jest, takozvana brza hrana, alkohol, pića puna ugljenih hidrata, kofein i slana hrana.

Smanjenjem ili potpunim ukidanjem ove hrane možete umanjiti grčeve ili smanjiti bol. Umjesto nezdrave hrane, pokušajte da pijete više vode ili čaja sa đumbirom i mentom, ili pak tople vode sa limunom. Ukoliko vam je potreban šećer, gledajte da to bude zdrav šećer, najbolje iz jagode ili maline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije