Zdravlje

Lijekovima iz vaše kuhinje otjerajte prehladu

Lijekovima iz vaše kuhinje otjerajte prehladu
Foto: N.N. | Lijekovima iz vaše kuhinje otjerajte prehladu

Visoke temperature usred zime potenciraju razmnožavanje bakterija i virusa, što rezultira prehladama i gripom.

Još ako vam imunitet nije dovoljno jak, zaraziti se možete u sekundu  vazduhom ili dodirom.

Ako vas uhvati grip, najbolje što možete napraviti je da mirujete i pijete puno tečnosti jer virus gripa slabi čitav organizam.

Što se tiče prehlade, ona može biti popraćena groznicom, nešto slabijom temperaturom, kašljem, začepljenim nosom, ali obično brzo prolazi, dok grip traje minimalno sedam dana.

Uz ibuprofene od velike je važnosti da pijete dovoljno tečnosti i provjetravate prostorije u kojima provodite vrijeme, a osjećaćete se bolje i od ovih prirodnih lijekova.

Špinovani šećer

Ovo je jedan od najstarijih prirodnih lijekova za zaustavljanje kašlja, a pravi se tako da otopite nekoliko kašika šećera na jakoj vatri dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Zatim ga prelijete čašom mlijeka i miješate dok se šećer sasvim ne otopi. Pije se toplo.

Napitak od luka

Ovaj napitak takođe je odličan u borbi protiv kašlja i za podizanje imuniteta. Očistite i narežite na rezance četiri srednje glavice luka te ih zajedno s pola litra vode i dvije do tri kašike šećera kuvajte na laganoj vatri bar sat i po dok sirup ne postane gust. Ako vam smeta miris i okus luka, u sirup dodajte malo soka od limuna.

Sirup od crne rotkve

Crna rotkva je povrće koje je prilično zanemareno, a sadrži brojne vitamine i minerale. Ovaj sirup jedan je od najučinkovitijih protiv kašlja. Sve što treba da napravite jeste da odsiječete vrh rotkve i izdubite joj sredinu te unutra naspete šećer ili med, poklopite odsječenim vrhom i pustiti da odstoji preko noći. Sirup uzimajte nekoliko puta dnevno po jednu kašiku i vrlo brzo ćete prestati kašljati.

Limun, med, đumbir i bijeli luk

Svaki za sebe je izuzetno ljekovit, a u kombinaciji su još jači borci protiv prehlade i gripa. Naribajte malo đumbira, narežite nekoliko kriški limuna i bijeli luk te ih prelijte medom. Uzimajte nekoliko kašika svakog dana.

Propolis i med

Propolis liječi brojne tegobe pa i virusna oboljenja poput prehlade i gripa. Može se nabaviti u svakoj običnoj ili biljnoj apoteci, a uzima se tako da se oko 20 kapi nakapa na kašiku meda i tako proguta. Kod kuće bi svakako trebalo da imate i sprej za nos i grlo na bazi propolisa i kadulje.

Topla limunada

Ako nemate ništa osim limuna i meda, nema problema. Ovaj dvojac i te kako pomaže da ojačate imunitet. Iscijedite dva limuna i pomiješajte s čašom ili dvije zagrijane vode (ne kipuće). Limunadu zasladite medom i odmah je popijte, a možete je i grgljati ako imate upaljeno grlo.

Inhalacija

Za prohodne disajne puteve važno je redovno se inhalirati. Ako nemate nijedno eterično ulje, u posudu vruće vode stavite limunov sok, koji će djelovati kao prirodni antibiotik. Inhalirati se možete i čajem od kamilice, kadulje, mente ili bosiljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije