Zdravlje

Ljekovita svojstva jabukovog sirćeta

Ljekovita svojstva jabukovog sirćeta
Ljekovita svojstva jabukovog sirćeta

Nekoliko gutljaja razrijeđenog jabukovog sirćeta podiže energiju i uklanja žgaravicu, a kao narodni lijek za mnoge boljke koristi se vijekovima.

Osnova jabukovog sirćeta je sirćetna kiselina koja mu daje kiseli okus, a koja djeluje kao prirodni antiseptik i konzervans. Jabukovo sirće sadrži više od 90 različitih sastojaka, među kojima su vitamini, minerali i elementi u tragovima. Između ostalog sadrži kalijum, magnezijum, željezo, fosfor i mangan...

Jabukovo sirće je prirodni napitak koji se najčešće koristi kao nadopuna prehrani upravo zbog brojnih vitamina i minerala koji doprinose održavanju cjelokupnog zdravlja. Naučno je dokazano da jabukovo sirće održava vitalnost i osvježava organizam, podstiče metabolizam, te jača tjelesne obrambene mehanizme.

Za pomoć pri mršavljenju ulijte dvije kašike jabukovog sirćeta u 500 ml vode. Napitak se uzima nekoliko puta tokom dana.

Istraživanja upućuju na blag, ali postojan gubitak težine kod ljudi koji su pili razrijeđeno jabukovo sirće.

Pokazalo se kako jabukovo sirće može pomoći u rastapanju masnoća s stomaka i mršavljenju.

Želite li smanjiti kiselost i ublažiti žgaravicu, uzmite jabukovo sirće.

Stručnjaci tvrde kako je dovoljno progutati kašičicu sirćeta i zatim popiti čašu vode. Za nekoliko minuta ćete osjetiit olakšanje. Ali pazite - jabukovo sirće ne pomaže ako imate čir. Može biti efikasan i kod alergija jer čisti sinuse i otvara disajne putove, usput ublažavajući upalu grla i glavobolju. Jabukovo sirće također čisti krv od toksina, snižava povišeni krvni pritisak i mogućnost stvaranja ugrušaka, a pomaže i u regulaciji razine kolesterola, masnoća i šećera u krvi. Zbog antibakterijskog djelovanja djeluje i na probavu.

"Pektin iz ovog sirćeta doprinosi održanju normalnog nivoa holesterola u krvi", potvrđuje nutricionistica Sandra Krstev Barać.

Osim što može sniziti nivo šećera u krvi, osobito je dobar za ljude koji boluju od dijabetesa tipa 2.

"Smatra se da pomaže kod upale zglobova, astme, vrtoglavice, umora, glavobolje, kašlja, nesanice, loše cirkulacije i nervoze. Ali tvrdnje treba uzeti s rezervom jer ni one nisu svoju potvrdu našle u naučnoj literaturi",  kaže nutricionistica Krstev Barać.

Smatra se da jabukovo sirće potiče i lučenje želučane kiseline, te pomaže tijelu da iskoristi hranjive tvari. Također, štiti crijevnu floru od toksičnih bakterija, smanjuje nadutost i proljev te regenerira sluznicu crijeva. Jabukovo sirće pomoći će vam i u nedostatku koncentracije jer pospješuje mentalne sposobnosti, a pomaže i ako imate problema sa spavanjem.

Daje osjećaj sitosti i punoće

Sirće se proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuka koji se ostavlja da fermentira nekoliko sedmica na sobnoj temperaturi. Najvredniji sastojak jabukovog sirćeta preuzet iz jabuka je pektin. On je prehrambeno vlakno rastopljivo u vodi koje ima sposobnost vezanja vode u probavnom sistemu, te tako pridonosi osjećaju punoće i sitosti. Pektin usporava apsorpciju glukoze što održava stabilnu nivo inzulina.

Čisti perut te kosi vraća sjaj i daje joj volumen

Za uklanjanje peruti natopite tjeme i kosu čistim jabukovim sirćetom, te pustite da odstoji pola sata, a zatim isperite. Jabukovim sirćetom možete isprati kosu nakon šamponiranja umjesto nanošenja regeneratora. Napunite praznu bočicu s pola kašike sirćeta i šoljicom hladne vode. Polako prelijevajte mješavinu preko kose tako da se dobro natopi. Nakon nekoliko tretmana jabukovo sirće će vidljivo povećati volumen i dati sjaj kosi, piše 24 sata.

Uspješno uklanja bradavice s tijela

Namočite vatu jabukovim sirćetom, prislonite je na bradavicu i učvrstite flasterom. Držite vatu na tome mjestu preko noći i nakon nekoliko dana bradavica bi trebala otpasti. Ponovite tretman nekoliko puta nakon što bradavica otpadne kako biste spriječili njezin ponovni rast. Jabukovo sirće dobro je i za uklanjanje fibroma, izraslina na koži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije