Zdravlje

Ljekoviti napici za vašu bebu

Ljekoviti napici za vašu bebu
Ljekoviti napici za vašu bebu

Dok sisa beba dobija dovoljno tečnosti, ali kada počnete sa dohranom, posebno obratite pažnju na to šta beba pije.

U izobilju napitaka, često niste sigurni šta djetetu da ponudite. Ipak, neke opšte preporuke postoje, piše portal Lepota i zdravlje.

Protiv zatvora

Mališan koga često muči zatvor treba da pije bistri sok od šljive ili breskve, a kad malo poraste dozvoljen je i gusti sok.

Protiv anemije

U slučaju anemije, korisni su uglavnom svi sokovi, a posebno hrana koja je bogata gvožđem i C vitaminom, kao na primjer sokovi od šargarepe, kupusa i paradajza, koje možete razblažiti s malo vode.

Za bolji apetit

Djeca koja imaju slabiji apetit treba da piju kiselije sokove; recimo, dobar je sok od borovnice. U slučaju prehlade i gripa, kada mališan odbija hranu, i više mu prijaju napici, poželjno je odlučiti se za omiljene čajeve i sokove.

Ako zdravo dijete sa slašću jede voće i povrće, ne morate ga nuditi sokom, dok će za bolesno dijete to biti jedina korisna namirnica koju će jedva čekati da proguta. Ako ima temperaturu, boli ga glava, ili jednostavno nema apetita, nekoliko kašičica razblaženog soka upravo je ono što mu je potrebno. Ponudite mu limunadu, oranžadu ili sok od grejpfruta, a ako to odbije, pokušajte sa slatkim ili eventualno slanim napitkom.

Za aktivne bebe

Fizički aktivnoj djeci neophodan je veći unos natrijuma, a najbolji izvor su sokovi od breskve, kajsije i šljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije