Zdravlje

Lolić: Ne davati slatkiše između obroka

Lolić: Ne davati slatkiše između obroka
Lolić: Ne davati slatkiše između obroka

KUTAK ZA DJECU I RODITELJE: Branislav Lolić, pedijatar, daje savjete

Za mnogo mama i baka, posebno ako su i same gurmani, stalno je prisutan strah da je dijete gladno. To je i naš kulturološki fenomen (snaga ulazi na usta) i niste dobar domaćin ako niste dobro nahranili gosta. Snaga domaćina u selu dobrim dijelom se mjeri po količini hrane koju proizvede. Sama činjenica da za domaće životinje koristimo divan termin blago, dovoljno govori o značaju hrane u našoj tradiciji i našim životima.

Ali djetetu zaista hrana treba za pravilan razvoj. Važno je dijete redovno klinički pratiti, mjeriti visinu i težinu i pratiti mjere kroz tablice rasta i razvoja.

Kad se čini da slabo napreduje i jede, obavezno konsultovati pedijatra. Zaista postoje bolesti i stanja gdje je slab apetit rani znak.

Obavezno uraditi krvnu sliku i stolicu na parazite. Prisustvo helminata - glista izaziva anemiju, a anemija ima za simptom slab apetit.

Jedan od važnih simptoma anemije je upravo loš apetit. A anemija je često posljedica neadekvatne ishrane.

Važno je da pedijatar zaključi da li se radi o simptomu neke bolesti, pa ordinira adekvatnu terapiju. Ili se radi o neadekvatnoj ishrani.

Tada će dati savjet o promjeni neadekvatnih navika, preporučiti određene dodatke ishrani - vitaminske sirupe, na primjer.

Ne preporučujem da suplemente roditelji daju bez savjeta pedijatra ili porodičnog doktora.

Kada je u pitanju savjet za ishranu, treba uobročiti dijete i stvoriti navike pravilne ishrane.

Ne treba davati slatkiše između obroka, a na kraju obroka ponuditi voće.

U principu dijete treba da ima tri obroka i dvije užine. Početkom druge godine počinje se samostalno hraniti. Tokom obroka dijete treba da jede, a ne da čita, priča, gleda TV.

Vrlo je dobro da porodica zajedno objeduje. Dijete ima okus i svoje navike, koje u načelu treba poštovati.

Često odbija određenu vrstu hrane, čime se sam organizam brani - npr. kod alergije na hranu, što je često način kako posumnjamo na neki poremećaj.

U drugoj godini se, nakon perioda brzog rasta i razvoja u prvoj godini života, usporava tjelesni rast i smanjuju energetske potrebe organizma.

S ovim obvezno treba upoznati roditelje, da ne bi prisiljavali dijete da jede više nego što je potrebno, što potom može dovesti do poremećaja ishrane.

Ponekad u ovom periodu dijete gubi interes za neke vrste hrane, a pokazuje sklonost prema drugoj.

Treba poštovati djetetov ukus, pa i povremen hirove, obavezno ga uključiti u izbor hrane, sve dok to drastično ne narušava osnovni jelovnik.

Pri tom nije dobar naredbodavni stav od strane roditelja, već djetetu treba dati mogućnost izbora između barem dvije opcije.

Ako dijete slabo jede:

- konsultovati pedijatra

- uraditi krvnu sliku

- uraditi analizu stolice na parazite

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije