Zdravlje

Lolić: Zakašnjelo puzanje nije razlog za brigu

Lolić: Zakašnjelo puzanje nije razlog za brigu
Lolić: Zakašnjelo puzanje nije razlog za brigu

KUTAK ZA DJECU I RODITELJE: Branislav Lolić, pedijatar, daje savjete.

Pitanje da li je beba dovoljno sita muči većinu majki. Koliko god da često hrane bebu i koliko god trajao podoj, mrvica sumnje da novorođenče možda nije pojelo dovoljnu količinu mlijeka uvijek postoji.

Slično je i kada bebe plaču, jer roditelji ne mogu sa sigurnošću znati da li ih nešto muči ili su samo željne nježnosti i pažnje.

O tome, ali i o periodu u kojem bebe obično propužu govori dr Branislav Lolić, banjalučki pedijatar, kome i vi možete slati pitanja na mejl deskŽnezavisne.com

PUZANJE - Mnoge bebe nauče da pužu u isto vrijeme kada nauče da same sjede. Ako se neki zanimljiv predmet nađe izvan dohvata šestomjesečne bebe, ona će podići koljena ispod sebe, pogurati se rukama i često uspjeti da podigne stomak sa poda. Možda neće uspjeti ništa postići, ali će pokušati. Baš kao što bebe imaju poteškoće s održavanjem ravnoteže, teško im je i da se pomjeraju naprijed.

U toku sedmog i osmog mjeseca većina beba pokazuje želju da puže. U početku će možda puzati unazad pošto se dojenčad bolje guraju rukama nego stopalima i nogama.

Do devetog mjeseca većina beba već može puzati prema naprijed. Zakašnjelo puzanje nije razlog za zabrinutost ako je beba zainteresovana da se sama podiže u uspravan položaj. Iako puzanje obično podrazumijeva kretanje preko prostorije na rukama i koljenima, mnoge bebe usvajaju druge manevre prije ili umjesto standardnog puzanja.

Neke bebe nauče da pužu na standardan način, ali onda otkriju da se mogu kretati brže na rukama i stopalima nego na rukama i koljenima. Različite brzine razvoja ili neobični načini kretanja ne sugerišu da nešto nije u redu. Beba mora da nauči da sama sjedi i na kraju da stoji i hoda, a daleko je manje važno kako i da li će nešto raditi između tih faza.

PLAČ - Bebin plač je normalna pojava i obično je poziv u pomoć. Postoji više razloga zbog kojih beba plače. Glad je najčešći i to se vidi po tome što se beba nakon hranjenja smiri. Ukoliko se to ne desi, moguće je da se nagutala vazduha, pa joj je potrebno pomoći da podrigne.

I umor može biti jedan od razloga za loše raspoloženje bebe. Ona se ponekad bacaka, trlja ručicama lice i pravi grimase, a obično se smiri ako je uzmete ili malo ljuljate u krevecu.

I stres izazvan bukom i naglim pokretima može izazvati bebin plač. Ukoliko se stvari pogoršaju kad uzmete bebu u naručje i pogledate je u oči, možda će pomoći lagana vožnja u kolicima ili u automobilu.

Nervozu i plač mogu izazvati i bebine mokre ili prljave pelene, kao i hladnoća i vrućina. Bolest se manifestuje povišenom temperaturom, beba je manje živahna i treba joj pomoć.

Rast zuba kod beba se manifestuje crvenilom desni i stalnim guranjem prstiju i šaka u usta, tako da je i taj problem očigledan. Ako ste se uvjerili da bebu ne muči nijedan od ovih problema, a i dalje plače, moguće je da traži vašu pažnju.

DA LI JE BEBA SITA - Mnogi roditelji često nisu sigurni kada je njihova beba sita. Postoje znaci pomoću kojih je lako uočiti da li je treba još hraniti. Ako dojenče sisa osam ili više puta u toku 24 časa i ako prilikom podoja, kako se mlijeko oslobađa, ritam sisanja usporava i može se čuti gutanje, nemate razloga za brigu.

Isto tako, ako je dijete živahno, ima dobar tonus mišića, zdravu kožu i između podoja je zadovoljno, sigurno ne gladuje.

Ako beba ukvasi pelene šest ili više puta u toku 24 časa blijedim, razrijeđenim urinom, ako ima tri do osam stolica u toku 24 časa (kasnije se broj stolica smanjuje), ako stalno dobija na težini, u prosjeku 18 do 30 grama dnevno i ako su majčine dojke pune prije podoja, a mekše poslije, beba se dovoljno hrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije