Zdravlje

Lutke za djevojčice pune ftalata

Lutke za djevojčice pune ftalata
Lutke za djevojčice pune ftalata

BANJALUKA, SARAJEVO - Više vrsta plastičnih lutaka za djevojčice povukli su inspektori sa tržišta BiH pošto je utvrđeno da predstavljaju hemijski rizik jer sadrže nedozvoljenu količinu ftalata.

Riječ je o štetnim materijama čije dejstvo kod mališana može izazvati ozbiljne zdravstvene hormonske promjene, a u nekim slučajevima mogu biti i uzročnici kancera.

Među spornim igračkama, za koje je u posljednjih mjesec dana spuštena rampa za prodaju, našle su se čak i one lutke za koje nije bilo moguće utvrditi ni ko im je proizvođač.

Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, povučena je, između ostalih, i dječja lutka "Lovely Play Set", a inspekcije su naložile uništavanje te nesigurne igračke.

"Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu koristiti", naveli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Zlata Hadžić-Bajrić, zamjenik ombudsmana za djecu RS, upozorava da, nažalost, ne samo igračke, već i oprema za bebe, te odjeća za najmlađe ukoliko ne ispunjavaju osnovne standarde za bezbjednost djece mogu ozbiljno ugroziti razvoj i odrastanje mališana.

"Takvi proizvodi ne bi se smjeli naći na tržištu i u prodaji, to je najsigurnija zaštita djece, što znači da je neophodan stalni i pojačan nadzor pri njihovom uvozu, ali i redovna kontrola onih koji su već na tržištu, kako bi se izbjegle sve potencijalne opasnosti", podvlači Hadžić-Bajrićeva.

Kako ona ističe, propuštanjem dužne pažnje nadležnih organa prilikom uvoza ove robe, te izostankom stalne i redovne kontrole tržišta, posljedice snose djeca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije