Zdravlje

Maslačak: Prirodni lijek za sve

Maslačak: Prirodni lijek za sve
Maslačak: Prirodni lijek za sve

Maslačak (Taraxacum) rod porodice glavočike (Asteraceae, raniji naziv Compositae). Obično se nalazi u krajevima s umjerenom i hladnom klimom. Pojavljuje se na livadama, parkovima, vrtovima, uz putove i živice. Uspijeva i u visokim planinama, ali tamo mu je rozeta mnogo manja. Izgled biljke se uveliko mijenja zavisno od staništa.

O maslačku

Najpoznatija i najčešća vrsta Taraxacum officinale, zeljasta je trajnica s nazubljenim listovima u prizemnoj ružici iz koje se diže šuplja stabljika s jednom žutom cvjetnom glavicom na vrhu.

Korijen je vretenast i u gornjem dijelu razrastao. Cvjeta od aprila do oktobra . Nakon cvjetanja pojavljuje se sjeme, poredano kao zračna lopta, s mnogo sjemenki koje se šire pomoću vjetra.

Jestiv je, koristi se i u medicini

Pupoljci se mogu ukiseliti te služiti kao zamijena za kapare. Uzgaja se kao povrće u mnogim zemljama svijeta. Vrsta Taraxacum kok-saghyz, porijeklom iz Kazahstana, pripada među biljke od kojih se dobija kaučuk. Rod obuhvaća 2290 vrsta. On je besplatna superhrana i prirodni super lijek.

Popularizovali su ga kao ljekovitu biljku prvi Arapi još u 11. vijeku, a u 16. vijeku su ga proglasili i službenim lijekom, diuretikom. Sadrži mnoštvo vitamina A (u listovima ga ima i više nego mrkva) i C, potom magnezijuma, željeza, kalija, natrija i fosfora, ali i kramičnu kiselinu, pa se ne preporučuje oboljelima od artritisa.

U pučkoj medicini koristi se za čišćenje, moćan je diuretik, potiče rad bubrega i stvaranje žuči, smiruje želudac, čisti jetru, smanjuje kolesterol. List maslačka se preporučuje kao proljetni dodatak hrani posebno starijim osobama, trudnicama i ženama u menopauzi te dijabetičarima.

Kao sirup se koristi protiv kašlja i uopšteno za jačanje organizma. Korijen je blagi laksativ za liječenje zatvora i probavnih smetnji. Listovi su snažan diuretaik, s prednošću pred ostalim diureticima, jer sadrže puno kalcijuma koji nadomješta onaj koji tijelo izgubi pojačanim mokrenjem.

Kao jak diuretik maslačak potiče izbacivanje vode i metabolizam; pojačano rade jetra i druge žlijezde, pa se u probavni sistem luči više kiseline, više žuči i više sokova gušterače što pomaže probavu masne hrane.

Svakako, osoba koja je na terapiji lijekovima treba ga uzimati umjereno, jer zbog djelovanja na jetru i bubrege maslačak može omesti apsorpciju i djelovanje nekih lijekova.

Također, kako razrjeđuje krv nemojte uzimati kuru maslačka ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi. Pripravci od maslačka mogu smanjiti razinu šećera u krvi pa se preporučaju kao dodatak prehrani šećernim bolesnicima.

Recepti za neke od prirodnih lijekova dobijenih iz maslačka

Sirup od maslačka

Ovaj sirup se može koristiti za zaslađivanje čaja ili se uzima na kašičicu kao lijek, po želji uz dodatak soka limuna ili naranče. Pije se u proljeće kao sredstvo za jačanje i otklanjanje proljetnog umora, a cijele godine za smirivanje kašlja.

Čaj od sušenih listova maslačka

Recept: 2 dl vrele vode prelijemo preko 1 čajne kašičice sušenih listova, te nakon 10-15 minuta procijedimo.

Koristi se kod hroničnih upala mokraćnog mjehura. Pije se 2-3 puta dnevno, najviše tokom dvije sedmice

Ljekovita salata od listova i korijena

Recept: Svježe ubrane listove i korijene maslačka prije cvjetanja dobro očistite i operite, nasjeckajte pa prelijte sokom limuna. Ostavite da odstoji 2-3 sata, pa dodajte maslinovo ulje i sitno sjeckan česan češnjaka.

U proljeće se ova salata koristi kao čistač krvi i organizma.

Sok od korjena maslačka

Recept: U sokovniku napravite sok od svježe iskopanog korijena maslačka i pijte ga svježeg. Uz korijen možete koristiti i listove.

Korijen utiče na sva izlučivanja iz tijela, naročito žuči, otklanja iz tijela otrovne tvari koje nas čine umornima, djeluje tako da osvježava i jača. Može se uzimati i pomiješan s malo mlijeka i medom ujutro natašte. Osim toga, možete u sokovnik dodati i mrkvu, jabuku i ciklu kako biste dobili bogati multivitaminski sok.

Recept za domaći sirup od cvjetova maslačka protiv kašlja

Ovaj sirup uzima se po potrebi, dnevno 3-4 supnih žlica (odrasli) odnosno čajnih kašičica (djeca).

Sastojci: 300 cvjetova, 1kg šećera, 1 l vode, 1 limun

Nakon 24 sata šupljikavom kašičicom izvadite cvjetove iz lonca, stisnite ih rukama ili u gazi kako bi se posve ocijedili u lonac, pa potom svu tekućinu iz lonca procijedite kroz dvostruku gazu u drugi lonac. U procijeđenu tekućinu umiješajte 1 kg šećera pa stavite da se lagano kuha sljedećih 3-4 sata, da se zgusne do sirupa.

Sterilišite staklene bočice (najbolje su bočice od soka koje imaju poklopac sa navojem) i ulijte još vrući sirup u njih. Dobro zatvorite pa odložite sklonjeno od direktnog sunca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije