Zdravlje

Male boginje sve raširenije u svijetu

Male boginje sve raširenije u svijetu
Foto: N.N. | Male boginje sve raširenije u svijetu

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da borba protiv širenja malih boginja ne daje rezultate i da je broj slučajeva u svijetu povećan za oko 50 odsto prošle godine.

Agencija UN ukazala je na preliminarne podatke prema kojima postoji uznemirujući trend ponovne pojave malih boginja na globalnom nivou, uključujući bogate zemlje u kojima je stepen vakcinacije, istorijski gledano, bio visok.

"Naši podaci pokazuju da postoji suštinsko povećanje broja slučajeva malih boginja. To vidimo u svim regionima", rekla je novinarima u Ženevi Ketrin Obrajen, direktor SZO za imunizaciju, vakcine i biološka pitanja.

Ona je rekla da postoje epidemije koje su dugotrajne, velike i šire se, te da se radi o milionima oboljelih, prenio je AFP.

Države imaju rok do aprila da prijave ovoj aganciji UN slučajeve malih boginja registrovane tokom 2018. godine.

SZO je saopštila da je do sada već registrovano 229.000 slučajeva, dok ih je u 2017. godini bilo 170.000. Prošle godine, male boginje su odnijele 136.000 života širom svijeta, navodi se u preliminarnim podacima SZO.

Agencija u saopštenju naglašava da je ovo frustrirajuće, jer se bolest može lako spriječiti sa dvije doze "bezbjedne i efikasne" vakcine, koja se koristi od šezdesetih godina prošlog vijeka.

Zvaničnici SZO naročito su upozorili na veličinu epidemija u Ukrajini, Madagaskaru, Demokratskoj Republici Kongo, Čadu i Sijera Leoneu.

U siromašnim zemljama problem su marginalizovane zajednice, sukobi i nedostupnost vakcine, a u bogatim državama, kako kažu stručnjaci, problem je u ležeranom odnosu prema malim boginjama i dezinformacijama o vakcini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije