Zdravlje

Masažom protiv kašlja i bolova

Masažom protiv kašlja i bolova
Foto: Ilustracija | Masažom protiv kašlja i bolova

Ako vaše dijete ima probleme sa bronhijama, uz redovnu terapiju koju mu je ljekar prepisao, probajte da mu olakšate i ublažite bol blagom masažom stopala.

Stručnjaci iz refleksoterapije kažu da postoji nekoliko tačaka koje možete da pritisnete da biste se spasli bolova, a u ovom slučaju to je blago masiranje odmah ispod malog prsta. Nežno stiskajte taj dio stopala kružnim pokretima, što bi trebalo da pomogne mališanu da se izbori sa kašljem i grudoboljom.

Djeci koja pate od nervoznih crijeva i grčeva, masirajte centralni dio stopala, odmah ispod "jastučeta".

Ako bebi rastu zubići, bolove i nervozu možete da im ublažite tako što ćete im masirati vrhove prstiju.

Da biste opustili djete, blago im cijelu površinu stopala - kružnim pokretima palca prelazite od pete ka prstićima, a zatim nadolje, ka peti. Palčevima naizmjenično povlačite blage horizontalne pokrete po cijelom stopalu. Tehnika opuštanja prvo se primenjuje na desnom, a potom na lijevom stopalu.

Nakon toga se povlači pet zamišljenih vertikalnih linija, od pete ka prstićima, kao da se stopalo dijeli na pet jednakih dijelova. To su zone koje predstavljaju energetske kanale. Refleksoterapija daje najbolje rezultate poslije tople kupke, jer je tijelo opušteno, pa masaža najbrže djeluje.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije