Zdravlje

Med od maslačka, univerzalni lijek za vaše tijelo

Med od maslačka, univerzalni lijek za vaše tijelo
Med od maslačka, univerzalni lijek za vaše tijelo

April je idealno vrijeme za branje maslačka koji je univerzalni lijek za vaše tijelo.

Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njen korijen zavučete nož i izvučete biljku s korijenom, jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.

Salata od maslačka

Lišće maslačka (radič) pripremite za salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krompir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje špinat i rajčicu.

Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol, te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi. Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.

Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam, pročišćavaju krv i želudac.

Narodna medicina ih preporučuje protiv dijabetesa i mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je "mlijeko" maslačka otrovno, to nije točno. Istina je potpuno suprotna. Vrlo je ljekovito.

Med od maslačka

Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.

Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 narandže. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tečnost u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i po nakon što tečnost proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup.

Zatim smanjite vatru i dobijeni vrući sirup prelijte u tople tegle, koje ste prije toga sterilisali. Zatvorite.

Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa...

Uzimajte ga na kašičicu. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.

Čaj od cvjetova

Možete pripremiti i čaj. Uberite cvjetove i osušite ih na vazduhu. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom kašikom. Koristite drvenu ili plastičnu.

Korijen maslačka liječi rak

Da je ova biljka toliko ljekovita ne tako davno su otkrili i naučnici koji su objavili da se korijenom maslačka može izliječiti rak.

Ako želimo čuvati korijen maslačka, potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem vazduhu.

Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom vazduha. Korijen će se osušiti u razdoblju od 3 do 14 dana, a prepoznaćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u tegli na suhom i tamnom mjestu.

Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu, te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela. Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput opstipacije ("zatvor"), čisti kožu od akni, edema i slično, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac...

Korijen maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.

Recept za dekokciju

Da bi se iskoristio puni potencijal korijena maslačka, najbolje ga je koristiti kao dekokciju ili tinkturu.

Pomiješajte 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg, te smjesu prelijte sa 2,5 decilitara vode u što dodate prstohvat soli. Pustite tečnost da proključa, prekrijte posudu i lagano kuhajte 20 minuta. Nakon kuhanja, sadržaj procijedite, te pijte po tri šoljice "čaja" dnevno.

Čaj od korijena maslačka

Korijen biljke osušite, zatim sitno narežite i sameljite. Pohranite prah za buduću upotrebu. Na dan pijte pola čajne kašičice uz čašu vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije