Zdravlje

Matične ćelije liječe nakon srčanog udara

MADRID - Prvi put u istoriji bolnice u Madridu u Španiji sedam pacijenata, koji su nedavno doživjeli srčani udar, uspješno je liječeno uz pomoć matičnih ćelija donora.

"Kod sedam pacijenata izvedena je operacija i oni ostvaruju napredak uprkos činjenici da su pretrpjeli ozbiljna oštećenja srčanog tkiva", saopšteno je iz madridske bolnice "Gregorio Maranon".

Bolnica planira da liječi 55 pacijenata u okviru aktuelnog kliničkog testiranja koji predviđa značajne pomake u tretiranju srčanog udara.

Kako kažu bolnički zvaničnici, ovo je prvi put da su upotrijebljene ćelije od genetski različitih ljudi ili takozvane alogenske ćelije za liječenje nakon infarkta miokarda.

Ubrizgavanje ćelija injekcijom izvedeno je kroz koronarnu arteriju sedam dana nakon što je pacijent doživio srčani udar tako da je klinički stabilan što je liječenje čini efikasnijim, prenosi "Russia Today".

Nova metoda limitira oštećenja nakon srčanog udara aktivirajući regenerativne sposobnosti samog srca kako bi samo počelo da proizvodi novo tkivo.

Srčani udar nastaje kao rezultat blokade protoka krvi bogate kiseonikom dijelu srčanog mišića. Ako srce ne može da dobije oksigen određeni period vremena, dio srčanog mišića bez oksigena počinje da umire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije