Zdravlje

Mlijeko kljunara sadrži lijek za superbakterije?

Mlijeko kljunara sadrži lijek za superbakterije?
Foto: Ilustracija | Mlijeko kljunara sadrži lijek za superbakterije?

Svjetska zdravstvena organizacija izrazila je 2014. godine zabrinutost zbog globalne prijetnje koju predstavljaju superbakterije otporne na sve poznate antiobiotike, a novo oružje možda krije čudnovati kljunar.

Mlijeko platipusa ili čudnovatog kljunara, vodenog sisara koji živi na području Australije i Tasmanije, možda sadrži jedinstven sastojak koji bi u dogledno vrijeme mogao da se iskoristi u proizvodnji lijekova protiv superbakterija, otkrili su australijski naučnici. 

Protein iz mlijeka platipusove ženke mogao bi da se upotrijebi za borbu protiv bakterija rezistentnih na sve poznate antibiotike, kažu naučnici. 

"Čudnovati kljunari su vrlo neobične životinje, pa ne čudi što imaju i neobičnu biohemiju", smatra Dženet Njuman, vodeći naučnik istraživanja čiji su rezultati objavljeni u naučnom magazinu "Structural Biology Communications". 

Doktor Njuman i njene kolege iz nezavisne australijske vladine organizacije CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research organization) pokušavaju da objasne zbog čega je platipusovo mlijeko toliko efikasno u odbrani od bakterija. 

Tim je u laboratorijskim eksperimentima proizveo replikaciju posebnog proteina iz mlijeka ove životinje. 

Čudnovati kljunar je sisar iz reda kljunara koji pokazuje neka obilježja gmizavaca i ptica, poput lijeganja jaja. Dugačak je do 50 centimetara i težak do 1,7 kilograma. Tijelo mu je spljošteno i obraslo smeđom, vodootpornom dlakom, noge su mu kratke, s kožicama između prstiju, a kljun mu je pljosnat i osjetljiv na dodir. 

Hrani se beskičmenjacima, žabama, manjim ribama i njihovim jajima. Živi pojedinačno, aktivan je noću, u sumrak i zoru. Prirodni neprijatelji su mu lisice i ptice grabljivice. Nastanjuje rijeke i jezera duž istočne australijske obale i Tasmaniju. 

Mužjak na zadnjim nogama ima rožnate mamuze s otvorima, kroz koje se izliva otrovan sadržaj žlijezda. Nije poznato da li se brani na taj način. 

Ženka platipusa nema bradavice na grudima, pa svoje mladunce hrani mlijekom koje luči kroz kožu, a mladunčad ližu mlijeko s njenog tijela. Rep im služi i kao ostava. 

"Analizirajući mlijeko platipusa, ustanovili smo da sadrži novi protein s jedinstvenim antibakterijskim svojstvima", rekla je dr Njuman. 

U proteinu proizvedenom u laboratoriji otkrivena je jedinstvena, dosad neviđena struktura u obliku alke. 

"U pitanju je vrlo neobičan protein, koji postoji jedino kod kljunara, a ovo otkriće, generalno gledavši, širi naša saznanja o strukturi proteina koje bismo mogli da iskoristimo u daljem istraživačkom radu", rekla je dr Njuman. 

Svjetska zdravstvena organizacija je 2014. godine izrazila zabrinutost zbog globalne prijetnje koju predstavljaju superbakterije otporne na sve poznate antibiotike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije