Zdravlje

Moćni bijeli luk u borbi protiv akni i atletskog stopala

Moćni bijeli luk u borbi protiv akni i atletskog stopala
Moćni bijeli luk u borbi protiv akni i atletskog stopala

Bijeli luk je često zvan i moćnim prirodnim antibiotikom kojeg možete koristiti svaki dan.

Posjeduje antivirusna i antibakterijska svojstva, kao i antigljivična. Ojačava imunološki sistem i na prirodan način jača tijelo, piše Zadovoljna.

Ali premda mislimo da o bijelom luku znamo sve neki podaci bi nas mogli iznenaditi. Otkrivano vam neobične načina na koje vam bijeli luk može biti koristan

Pomaže u borbi protiv atletskog stopala

Bijeli luk ima antifungicidna svojstva i pomaže u borbi protiv atletskog stopala, odnosno gljivične infekcije koju mogu dobiti svi koji se bosonogi hodaju po svlačionicama, kupatilima i drugim prostorijama s vlažnim podovima. Kako bi se riješili gljivica u mlaku vodu stavite malo zgnječenog bijelog luka ili luka u prahu i namačite stopala.

Gljivica se možete pokušati riješiti i tako da zdrobite par čenova stavite ih u pamučnu čarapu i obučete te pustite da djeluju preko noći. Postupak treba ponavljati šest dana.

Prirodni lijek u borbi protiv akni

Bijeli luk ima prirodna antibakterijska svojstva i mogao bi mogao pomoći i kod akni. Jednostavno s izrezanim čenom bijelog luka pređite preko bubuljica. Nemojte mazati cijelo lice, već samo vrh akne. Postupak ponovite nekoliko puta u danu, a luk bi trebao odraditi svoje i bubuljice bi trebale brže nestati.

Možete napraviti i malu smjesu od usitnjenog bijelog luka i vode. Tako pripremljenu smjesu čistim prstima masirajte po licu i nakon nekoliko minuta lice isperite toplom vodom. Luk će odstraniti bakterije sa kože. Osim s vodom luk možete pomiješati s dvije kašike maslinovog ulja i kašikom meda.

Ako prilikom ovih postupaka u bilo kojem trenutku osjetite peckanje masku isperite toplom vodom i prilikom iduće pripreme stavite manje luka.

Jača nokte

Osim brojnih blagotvornih efekata na zdravlje organizma bijeli luk može imati i ovu bjuti svrhu. Ukoliko želite ojačati lomljive nokte sklone pucanju, malo sitno usitnjenog bijelog luka stavite u prozirni lak za nokte i ostavite da odstoji sedam dana. Nakon toga nanesite lak, a rezultat bi trebali biti čvršći i jači nokti.

Pomaže kod infekcije ušiju

Bijeli luk bi mogao olakšati upalu uha, a koristiti ga možete naravno samo za vanjsku upotrebu. Istraživanja su dokazala kako ekstrakt bijelog luka zaustavlja rast bakterija, virusa i gljivica. U borbi s bolnim ušima moglo bi pomoći ulje bijelog luka. Malo ulja stavite na prste i lagano masirajte oko ušiju s vanjske strane.

Dezinfikuje i čisti

Ako ste pobornik kućnih pripravaka za čišćenje za proljetno spremanje svakako možete koristiti bijeli luk. Zdrobljeni luk pomiješajte s sirćetom i sokom od limuna i koristite ga kao sredstvo dezinfekcije u kupatilu i kuhinji.

Osim toga bijeli luk može biti i prirodni pesticid kojim ćete zaštititi svoj vrt. Mali nametnici ne vole bijeli luk, a kako biste ih se riješili možete napraviti prirodni pesticid sa bijelim lukom, malo mineralnog ulja, vode, i tekućeg sapuna. Sredstvo treba čuvati od djece. Iako se bijeli luk ponekad zove 'smrdljiva ruža', upravo on može izliječiti biljku ruže od napada ušiju. Mljeveni luk pomiješajte s vodom i dobijenu tekućinom pošpricajte listove ruže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije