Zdravlje

Multivitamini nisu korisni po zdravlje

 Multivitamini nisu korisni po zdravlje
Multivitamini nisu korisni po zdravlje

VAŠINGTON - Vitaminski dodaci nisu samo nedjelotvorni već mogu donijeti i neke neželjene nuspojave, tvrdi Edgar Miler, profesor epidemiologije na američkom univerzitetu Džons Hopkins.

Neki zagovornici multivitamina i dodataka ishrane tvrde da je moderna ishrana za većinu ljudi nutricionistički manjkava, ali nema dokaza koji bi tu tvrdnju potvrdili.

Poslije analize 27 dugoročnih kliničkih istraživanja koji su obuhvatili 450.000 odraslih osoba, utvrđeno je da je vrlo malo osoba imalo ozbiljne nedostatke i osjetilo korist od dodataka, piše portal Magazin.

Iako se često nameće ideja da multivitamini mogu da izlječe bolesti i smanje raširenost raka, ne postoje gotovo nikakvi dokazi koji bi to potvrdili.

Iako su sprovedena različita klinička ispitivanja, koja su trajala oko 10 godina, o multivitaminima i dodacima ishrani nije se dokazalo da njihovo korišćenje djeluje pozitivno na bolesti srca i pluća, pamćenje, rak i moždani udar, odnosno nisu se pokazali ništa efikasnijim od placebo terapije.

Osim toga, nedavno je otkriveno da veliki broj dodataka nije ono za što se izdaje, u prilog čemu stručnjaci kažu da mnogi biljni dodaci sadrže zamjene kao što su pšenica i pirinač, zajedno s mnoštvom drugih biljaka koji nisu navedene na etiketi.

Sastojci koji se ističu na slici ili se u nazivu proizvoda nalaze u mnogo manjim količinama nego što bi se očekivalo, dok u nekim proizvodima potpuno nedostaju.

Stručnjaci ukazuju da je dobro uravnotežena ishrana sasvim dovoljna da osigura sve prehrambene potrebe, a što se tiče mjerenja vitamina i minerala u sklopu promocije njihove prodaje, farmaceuti kažu da treba imati na umu da je cilj takvih akcija da se proda sintetički proizvod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije