Zdravlje

Najbolji kućni lijekovi protiv opekotina

Najbolji kućni lijekovi protiv opekotina
Najbolji kućni lijekovi protiv opekotina

Ukoliko postanete “žrtva” manjih opekotina, sledeći kućni lijekovi vam mogu pomoći da ublažite bol. Imajte na umu da za sve veće, ozbiljnije opekotine trebate potražiti liječničku pomoć.

Med

Med je već odavno narodni lijek za dezinfekciju rana i liječenje manjih opekotina. Kada se nanese na bolno mjesto, med izvlači tekućinu iz tkiva čime efikasno čisti ranu. Med možete prvo nanijeti na gazu pa onda na ranu. Gazu mijenjajte tri do četiri puta dnevno, prenosi Mini magazin.

So

Opekotine usta mogu se ublažiti ispiranjem slanom vodom na svakih sat vremena. Pomiješajte pola kašičice soli i 250 ml tople vode.

Sirće

Sirće funkcioniše kao antiseptik na manjim opekotinama te pomaže u sprečavanju infekcija. Razblažite sirće jednakim količinama vode te dobijenim rastvorom ispirajte opekotinu.

Kesice čaja

Taninska kiselina koja se može naći u crnom čaju pomaže u “izvlačenju” toplote iz opekotine. Prelijte dvije do tri kesice crnog čaja hladnom vodom te dobijeni čaj nanesite na mekanu krpu ili ručnik. Nježno “tapkajte” po bolnom mjestu. Drugi metod je da napravite obloge od dvije do tri mokre kesice čaja. Stavite ih na opekotinu te ih omotajte gazom.

Mlijeko

Kada je riječ o manjim opekotinama, potopite ih u mlijeko (ako je to moguće) na petnaestak minuta. U suprotnom, natopite mekanu krpu ili ručnik mlijekom te je nanesite na zahvaćeno područje. Proces ponavljajte svakih pola sata kako biste ublažili bol. Nakon svake upotrebe, potrebno je da krpu ili ručnik isperete.

Hladna voda

Hladna voda je definitivno pravo osvježenje za manje opekotine. Stavite opekotinu pod mlaz hladne vode (ili na nju nanesite hladnu oblogu) na desetak minuta. Učinite to što prije, po mogućnosti odmah nakon nastanka opekotine. Osim što će vam pomoći da ublažite bol, hladna voda će pomoći i u sprečavanju širenja opekotine te što je prije nanesete na bolno mjesto to će cjelokupni učinak biti bolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije