Zdravlje

Najbolji način da izbjegnete praznično gomilanje kilograma

Najbolji način da izbjegnete praznično gomilanje kilograma
Najbolji način da izbjegnete praznično gomilanje kilograma

Sezona slava je već počela, a novogodišnji praznici se bliže, pa je pravo vrijeme da povedete računa o ishrani kako ne biste i ove sezone nagomilali kilograme.

Ruska salata, krem supe i razni sosevi

Majonez je definitivno jedan od najkaloričnijih i najnezdravijih sastojaka ruske salate, brojni sosevi koji se služe uz povrće i meso krcati su mliječnim mastima, a isto važi i za krem supe koje zbog dodatka pavlake sadrže veliku količinu kalorija.

Zamijenite polovinu majoneza kiselom pavlakom, opredijelite se za bistru supu ili potaž od povrća sa dodatkom griza kako biste dobili željenu gustinu (ili jednostavno ispasirajte kuvano povrće), i smanjite količinu putera i pavlake u sosevevima - ukus ćete najbolje pojačati raznim začinima.

Meso

Malo je osoba koje mogu da odole pečenju ili prženom mesu, što ne bi bilo problem kada bi se ljudi držali optimalne količini.

Izbjegavajte masnije komade, a naročito kožicu - ona je prava kalorijska bomba, a holesterol da ne pominjemo. Grilovano meso biće mnogo bolji izbor. Ako želite puniji ukus, i ovde važi isto pravilo - koristite začine, piše Super žena.

Slatki napici

Kako su temperature sve niže, sve češće pravimo tople napitke ili ih ispijamo u kafićima. Ovo ne čudi, s obzirom na to da će brzo ugrijati promrzli organizam, a i pravo su uživanje za naša nepca. Ali zbog šećera, šlaga i slatke pavlake, napici sadrže pozamašan broj kalorija koje negativno utiču na naše zdravlje.

Najbolji savjet bio bi da ih izbjegavate u potpunosti, ili se opredijelite za niskokalorične napitke poput crne kafe, kafe sa dodatkom male količine mlijeka ili ruma, čajeva, kakaa i limunade bez šećera.

Deserti

Deserti su mnogima omiljeni dio slavske ili božićne trpeze, ali u većini slučajeva sadrže velike količine putera i šećera.

Opredijelite se za voćne varijante, izbjegavajte one sa kremovima, i ograničite se na jedno parče. Ukoliko vi pravite tortu ili kolač, smanjite količinu sećera i putera, a jedan dio bijelog brašna zamijenite integralnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije