Zdravlje

Namirnica koju svi imamo u kuhinji krije ključ za izliječenje raka?

Namirnica koju svi imamo u kuhinji krije ključ za izliječenje raka?
Foto: N.N. | Namirnica koju svi imamo u kuhinji krije ključ za izliječenje raka?

Ispijanje rastvora sode bikarbone moglo bi da doprinese efikasnijem označavanju ćelija kancera koje uništavaju hemoterapijski lijekovi, piše Dejli mejl.

Kako tumor raste, tako polako prekida snabdijevanje krvlju ćelija u njemu, što dovodi do otežanog pronalaženja pojedinačnih ćelija jer postaju skrivenije.

Prekid dotoka kiseonika takođe utiče na opadanje pH nivoa kancerogenih ćelija, zbog čega postaju kisele.

Ipak, konzumiranje mješavine vode i sode bikarbone vraća ponašanje ovih ćelija u normalu, zahvaljujući čemu postaju laka meta hemoterapijskih tretmana koji ciljaju aktivne ćelije, tvrde istraživači.

Naučnici sa američkog instituta za istraživanje raka "Ludvig" nadaju se da će novo otkriće dovesti do jeftinijih i efikasnijih tretmana protiv kancera.

"Riječ je o vrlo jednostavnom konceptu. Ne lijeku od 100 hiljada dolara godišnje po osobi. Bukvalno je u pitanju samo soda bikarbona", kaže vodeći naučnik istraživanja Či Van Dang.

U istraživanju su korišćeni miševi sa tumorom debelog crijeva. Kada bi pili vodu kojoj je prethodno dodata soda bikarbona, ćelije tumora postale bi aktivnije, i samim tim podložnije dejstvu hemoterapije.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije