Zdravlje

Namirnice koje ne treba jesti za doručak

Namirnice koje ne treba jesti za doručak
Namirnice koje ne treba jesti za doručak

Doručak je najvažniji obrok i to je razlog zbog čega ne bismo smjeli jesti sve ono što nam se nađe pri ruci.

Ako ne želite nagomilati kilograme, donosimo vam spisak namirnica koje biste trebali izbjegavati za doručak.

Kupovni sok od narandže

Možda ćete pomisliti da je sok od narandže dobar za početak dana, ali morate imati na umu kako ti sokovi sadrže puno šećera i to najviše oni koji imaju mali dio voća. Stoga, bolje je popiti čašu vode i pojesti narandžu. Cijeli plod tijelu će dati potrebne vitamine i minerale, te vlakna koja će ispuniti vaš želudac, pružiti vam osjećaj sitosti, piše magazine.hr.

Palačinke

Često možemo vidjeti u filmovima i serijama kako se za doručak jede palačinke ili vafle s prelivoma. Ali to je hrana koju ne biste trebali jesti za doručak. Umjesto toga, puno je zdravije pripremati žitarice, tost i jogurt sa manje masnoće. To će vam dati potrebne proteine i energiju.

Kafa sa puno šećera

Kafa je mnogima potrebna za početak dana, ali dodaci poput šlaga, vrhnja za kafu i puno šećera su kalorijska bomba.

Energetske pločice

Može se činiti kao dobra ideja za doručak, ali te žitarice sadrže puno šećera. Neke pločice mogu imati komadiće čokolade koji ih dodatno opterećuju kalorijama.

Alkoholna pića

Ona nikako ne mogu biti prva stvar koju ćete unijeti u organizam. Osim što je nezdravo, tijelo neće dobiti potrebne hranjive tvari, te će odmah krenuti u "borbu" da se riješi toksina iz tijela. Izbjegavajte ih.

Masna hrana

Masna hrana nikada nije najbolji izbor jer je teška za želudac i izuzetno je kalorična. Pokušajte je izbjegavati koliko god možete, a naročito ujutro.

Slatkiši

Volite li ujutro uz kavu pojesti i kolač? Ostavite ga za kasnije, na primjer kao desert nakon ručka. Doručak sigurno nije vrijeme za takav izbor hrane.

Grickalice

Pune su soli i masti, te ih nije preporučljivo konzumirati, pogotovo ujutro i kasno navečer. Ako se baš ne možete suzdržati, izaberite zdrave grickalice,  poput komadića sušene jabuke.

Fast fud

Brza hrana je uvijek na popisu namirnica koje treba izbjegavati ako želite izbjeći debljanje i zadržati zdraviji organizam.

Krofne

Iako se mogu svrstati pod masnu hranu, ipak smo ih izdvojili. Krofne se često nalaze na porodičnom stolu za doručak. Izbjegavajte ih što više možete jer su pune ulja. Naročito, nisu dobar izbor za prvi jutarnji obrok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije