Zdravlje

Namirnice koje prirodno snižavaju visok krvni pritisak

Namirnice koje prirodno snižavaju visok krvni pritisak
Namirnice koje prirodno snižavaju visok krvni pritisak

Da bi izbjegli visok krvni pritisak treba jesti hranu s niskim postotkom soli. Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i s tri moćna minerala: kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

Ovih sedam namirnica bogate su upravom tim nutrijentima.

1. Bijeli pasulj

U pasulju se nalazi značajna količina kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koja blagonaklono djeluje na snižavanje krvnog pritiska. Grah možete jesti u obliku variva, od njega raditi čorbe, dodavati ga salatama, ili pripremiti pire.

2. Obični jogurt

Ovaj mliječni proizvod je odličan izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih umaka za salatu i mesna jela.

3. Kivi

Osim što obiluju vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svježeg u sklopu voćnih salata.

4. Breskve

Breskve su mnogima omiljeno ljetno osvježenje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranjivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete svježe.

5. Banane

S jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12 odsto dnevnih potreba za kalijumom. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate je bacati. Zamrznite ju u ledenici i od nje napravite ledeni desert.

6. Kelj

Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrijednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti na salatu ili lešo.

7. Brokula

Stotinu grama kuvane brokule na pari zadovoljiće će šest odsto dnevnih potreba za kalcijumom, osam odsto za magnezijumom i 14 odsto za kalijumom. Ovo povrće obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrštavati na jelovnik.

(dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije