Zdravlje

Namirnice koje treba izbjegavati

Namirnice koje treba izbjegavati
Namirnice koje treba izbjegavati

Ovo je samo vrh liste toksičnih prehrambenih proizvoda koje bi, prema mišljenju stranih, ali i domaćih nutricionista, trebalo izbjegavati.

"Najveći neprijatelj zdravlja je prerađena hrana s mnoštvom aditiva, a još se ne zna koje su dugoročne posljedice konzumiranja ove hrane", smatra Rejčel Harvest, nutricionista iz Njujorka.

U ishrani su podjednako nepoželjne viršle, kobasice i salame, jer je prerađeno meso puno masnoća, a može da sadrži čak i do 400 odsto više soli i 50 odsto više konzervansa od običnog crvenog mesa, a kako bi se maskirala slanost, u ove proizvode dodaje se dekstroza.

"Mnogi ne znaju da parizer i posebna salama nisu isto. Parizer smije da sadrži samo proteine mesa, dok posebne kobasice mogu da sadrže i soju, gluten i kožice. Isti je slučaj i s tirolskom i alpskom kobasicom. Tirolska sadrži samo proteine mesa, a alpska i proteine drugog porijekla", kaže Milovan Brkić, tehnolog u jednoj prehrambenoj kompaniji, piše Blic.

On objašnjava da su i pica šunke prerađevine lošeg kvaliteta, jer se za njih koristi najlošija kategorija mesa koja se hidrira, a zatim i usitnjava kako se ne bi vidio ogroman procenat vode.

Branka Mirković, nutricionistkinja, kaže da industrijski prerađena hrana nema nikakve nutritivne vrednosti.

"Ona ima previše soli i šećera, veštačkih boja koje organizam ne može da preradi. Prerada tokom koje se dodaju razne arome koristi se i u mesnoj i mlečnoj industriji. Imate margarin sa ukusom maslaca, posni kačkavalj od biljnog prerađenog ulja. Sve je to nezdravo, opterećuje jetru i bubrege, začepljuje arterije i povećava rizik od srčanog i moždanog udara", objašnjava Mirkovićeva.

 Šta bi trebalo da izbjegavate

Paštete

Za pravljenje pašteta koristi se najjeftinije i meso najlošije kategorije u koje spadaju kožice, kosti, papci, hrskavice... Više od polovine paštete čine voda, masnoće, kožice, iznutrice, skrob, so, začini, emulgatori i ostala hemija, dok mesa u pojedinim vrstama pašteta ima jedva 30 odsto. U paštete ide velika količina soli. Posebno bi trebalo izbjegavati paštete u crijevu, jer su one još lošijeg kvaliteta od onih u konzervama.

Margarin

Margarin se proizvodi od biljnih ulja, koja se iz suncokreta izvlače uz pomoć hemikalija. Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava sve vitamine i antioksidante koje sadrži i dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji mogu izazvati velika oštećenja na ćelijama i povećati rizik od raka. Ta ulja su već u startu užegla i nezdrava, a dodavanjem novih hemikalija pretvaraju se u čvrsto stanje zbog čega nastaju transmasne kiseline, za koje je dokazano da su vrlo štetne za zdravlje.

Sir u listićima

Ovaj sir ne pravi se od čistog sira, nego od onoga što ostane u procesu proizvodnje sireva. U njemu, u stvari, ima samo 50 odsto sira, a ostalo su proteini surutke, voda, masnoće, emulgatori i vještačke boje kako bi konačni proizvod imao što vjerniji ukus. U ovom siru ima dva puta više soli nego u običnom, dok masnoća ima više nego u bilo kom drugom mliječnom proizvodu. Procesom topljenja ubijaju se sve probiotske i druge bakterije koje imaju pozitivno djelovanje na naš organizam.

Kokice

Na listi posebno nezdrave hrane su i kokice za mikrotalasnu pećnicu, jer se u njima nalazi hemikalija za koju je dokazano da može da poveća rizik od raka, utiče na plodnost i ometa rad bubrega. Mnoge kokice za mikrotalasnu sadrže vještačke ukuse i transmasne kiseline, kao i hemikalije koje mogu da izazovu glavobolje i mučninu. Preporuka nutricionista je da ljubitelji kokica prave ovu grickalicu na tradicionalan način - u šerpi, na ringli.

Viršle

Sve iznutrice, koža, nokti, papci, creva, žile, hrskavice, masnoće, kosti, ligamenti, i meso najlošijeg kvaliteta samelje se do neprepoznavanja. Zatim se dodaju povrće, soja, začini, skrob, voda, mnogo soli, konzervans natrijum-nitrat kako bi proizvod bio dugotrajan, zatim kalijum i kalcijum trifosfati, polifosfati, natrijumov askorbat i karmin - boja koja se nalazi i u ruževima za usne i ekstrakt paprike. I eto viršle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije