Zdravlje

Napravite napitak koji “prži” masne naslage

Napravite napitak koji “prži” masne naslage
Foto: N.N. | Napravite napitak koji “prži” masne naslage

Ravan stomak je nešto što sebi kao cilj postavlja veliki broj ljudi. Ponekada, nagomilavanje suvišnih masnih naslaga u regionu stomaka može biti posljedica tipičnog razloga za oticanje abdomena – zadržavanje tečnosti vam daje izgled „kao da ste se ugojili“.

Pomoću ovog jednostavnog napitka na bazi đumbira, limuna, nane i krastavca, bićete u stanju da redukujete ovaj efekat bez po muke.

Ponekada primjetite kako vam je stomak izbočen, kako se gubi mišićni tonus a u određenoj mjeri se javlja i nadutost. Nije bitno da li ste mršavi ili ne, nadimanje i efekat „izduvane gume“ je tu, i jednostavno ne znate šta da uradite da vam stomak izgleda ravnije i da ne djeluje naduveno. Trebalo bi da imate na umu da je ovakav tip akumuliranih masnih naslaga u ovom regionu potpuno normalan za žene. To su masni depoi koji su vrlo otporni na razgradnju, čak i kod vježbanja.

Sljedeća situacija vam se sigurno već desila: vaš stomak djeluje ravno izjutra, ali kako dan odmiče raste sve više, postajući čak i rašireniji nakon obroka. Ali šta se to događa? U većini slučajeva, ova pojava nije prisutna samo zbog nedostatka fizičke aktivnosti. Vaša ishrana je takođe jedan od osnovnih faktora koje treba uzeti u obzir u vezi sa ovom pojavom. Postoje namirnice koje favorizuju nadimanje: gazirana osvježavajuća pića, pa čak i salata ili mahunarke mogu dovesti do toga.

Limunada opisana u redovima koji slijede vam može pomoći ne samo da smanjite oticanje u predjelu stomaka, već i da eliminišete masno tkivo u ovom regionu, na koje se gleda tako kritički. Objasnićemo zašto:

1. Limun

Ovo kiselo voće sadrži askorbinsku kiselinu koja podstiče dobro varenje, pomaže da se hrana lakše razloži na činioce i da se hranljive materije adekvatno apsorbuju. Njena pepsinska komponenta vam takođe omogućava da bolje iskoristite proteine sagorevajući masti – drugim riječima – zbog kiseline iz limuna vaša dijeta će biti bolja. Ona vam pruža osećaj zadovoljstva, sprječava nastanak gasova i sagorijeva masti – idealan metabolički stimulans za svaku dijetu.

2. Đumbir

Izgubiti na težini pomoću đumbira? Da, moguće je. Đumbir je izuzetno anti-inflamatorno sredstvo i posjeduje fantastičnu komponentu koja se zove gingerol. Ovaj sastojak podstiče funkciju crijeva i želuca, pomaže varenje, sprječava nastanak gasova i zapaljenje i ubrzava eliminaciju masti. Kombinujete ga sa drugim elementima, poput onih izlistanih u ovom članku, i imate idealno sredstvo za dobijanje ravnog stomaka.

3. Nana

Malo je biljaka u prirodi koje su u tolikoj mjeri korisne za proces varenja kao što je to nana. Ona eliminiše gasove, sprječava prekomjerno lučenje želudačne kiseline, pomaže u apsorpciji hranljivih materija, djeluje anti-inflamatorno, opušta i smanjuje mučninu.

4. Krastavac

Blag, lagan, svarljiv i odličan anti-inflamatorni agens. Uobičajena je njegova upotreba za ublažavanje tamnih krugova oko očiju, ishranjivanje kože… Zamislite samo od kolike pomoći može biti vašem organizmu. Takođe bi trebalo zapamtiti da je krastavac izuzetan diuretik, da olakšava eliminaciju tečnosti i da je odličan za tretman infekcija poput cistitisa i nefritisa, oboljenja koja takođe imaju tendenciju da vaš stomak čine nadutim. Ne sumnjajte u njega – odličan je saveznik.

Kako napraviti limunadu sa đumbirom, krastavcem i nanom

Potrebni sastojci:

2 litra vode

1 limun

1 krastavac srednje veličine

2 kafene kašičice mljevenog đumbira

10 listova nane

Postupak:

Vrlo je jednostavno. Prvo što treba uraditi je napraviti infuz od nane. Stavite 10 listića nane u šolju vode i dozvolite da proključa. Kada provri, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta. Kada bude gotovo, procijedite i odložite na stranu.

Sada će vam trebati sok od limuna. Limun iscjedite a zatim narendajte površinski obojeni dio kore limuna, koji ćete kasnije ubaciti u limunadu.

Treći korak je da oljuštite krastavac i da ga usitnite u blenderu. Kada to uradite, pomješajte ga sa limunovim sokom i infuzom od nane.

Uzmite 1,5 litar vode i sipajte u stakleni bokal zajedno sa infuzom mente, limunovim sokom i sokom od krastavca. Dobro promješajte i u smešu ubacite 2 kafene kašičice mlevenog đumbira, narendanu koru od limuna, i ako želite, još jedan listić nane.

Kako da pijete limunadu od limuna, đumbira, nane i krastavca

Ukupna zapremina napravljene limunade iznosiće 2 litra, te će stoga biti idealan napitak za konzumaciju tokom čitavog dana. Ključni momenti za ispijanje ovog pića će biti nakon svakog obroka: doručka, ručka i večere. Ali, najbolje ju je piti preko cijelog dana.

Izuzetno je ukusna kada je svježa, i ako je uparite sa adekvatnom nisko-masnom dijetom i vježbanjem, doći ćete do priželjkivanog ravnog stomaka za tili čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije