Zdravlje

Nar - Najljekovitije voće na svijetu

Nar - Najljekovitije voće na svijetu
Nar - Najljekovitije voće na svijetu

Mnoge studije su potvrdile da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.

Pokazalo se i da dnevna doza ekstrakta nara može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola. Naučnici smatraju da bi smanjuje rizik od srčanih bolesti kod gojaznih osoba za 17 posto.

Uz korist za srce i krvne žile, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju i sprečavaju promjene koje podstiču rast tumora.

Nar je pun vitamina C i smatra se odličnim sredstvom protiv upalnih procesa, a odličan je izvor vitamina B5, kalijuma, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.

Sadrži fitokemikalije koje podstiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase, a ovo otkriće izuzetno je bitno za prevenciju osteoporoze.

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe iscijeđenog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.

Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti, a bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja. Vraća elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože.

Masne kiseline koje sadrži smanjuju otoke i bol u mišićima.

Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida.

Uz sve nabrojeno, sok od nara poboljšava erektilnu funkciju i podiže kvalitet spermatozoida.

Primjena nara u domaćinstvu je velika, od njega se mogu pripremiti želei, kolači, sirupi, melase, sokovi, likeri, vino, sirće i čaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije