Zdravlje

Naučnici otkrili kako zaustaviti metastaze raka dojke

Naučnici otkrili kako zaustaviti metastaze raka dojke
Naučnici otkrili kako zaustaviti metastaze raka dojke

LOS ANĐELES - Američki naučnici iz Škole za medicinu San Dijego Univerziteta u Kaliforniji uspeli su da otkriju enzim koji kontroliše brzinu širenja raka dojke.

Taj pronalazak dao je ogromnu nadu da će se zahvaljujući detektovanom enzimu u budućnosti smanjiti ili čak potpuno eliminisati stopa smrtnosti od kancera koji je danas jedan od najvećih neprijatelja ženskog zdravlja, a neretko se javlja i kod muške populacije.

Naučnici su otkrili da je enzim UBC13 u ćelijama raka dojke prisutan u dva do tri puta većoj koncentraciji nego u zdravim ćelijama. Iako je UBC13 veoma važan za normalan rast i razvoj ćelija našeg tijela i zdrav imunitet, naučnici su shvatili da taj enzim ima i svoju "mračnu stranu". Naime, on posjeduje moć da malignim ćelijama raka dojke "naredi" širenje po organizmu, piše Kurir.

Prema riječima autora studije, doktora Sjuefenga Vua, zdrave ćelije gube bitku s rakom jer UBC13 pojačava aktivnost proteina p38, zaslužnog za prelazak maligniteta u zdravo tkivo.

U eksperimentima on i njegov tim, su ženkama miševa obolelim od raka dojke ubrizgavali supstancu koja zaustavlja aktivnost i enzima UBC13 i proteina p38. Kako se pokazalo, iako je primarni tumor na dojci i dalje rastao, kancerogene ćelije nisu se širile do limfnih čvorova i dalje do drugih organa.

"Dokazali smo da primarni tumori zapravo nisu smrtonosni. Prava opasnost krije se u ćelijama raka koje su napustile matični organ. Iako je ponekad reč o samo nekoliko ćelija, one su veoma agresivne. Sada možemo da spasemo brojne živote" istakao je dr Vu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije