Zdravlje

Nema razlike; žene piju koliko i muškarci

Nema razlike; žene piju koliko i muškarci
Nema razlike; žene piju koliko i muškarci

Konzumacija i zloupotreba alkohola tradicionalno se više povezuje s muškarcima nego ženama, ali novo istraživanje pokazuje da je to prošlost.

Početkom 20. vijeka muškarci su pili alkohol dvostruko češće nego žene i imali četiri puta veću vjerovatnoću pojave zdravstvenih problema vezanih uz alkohol. Naučnici su, međutim, utvrdili da se razlika između polova postepeno smanjivala i gotovo i izjednačila. Na kraju 20. vijeka samo je 1,1 puta veća vjerovanoća da će muškarci češće piti alkohol od žena i samo 1,2 puta veća vjerovatnoća da će im zbog toga patiti zdravlje. Ta je razlika najmanja među mladim odraslim ljudima, posebno onima rođenima nakon 1990. godine.

U analizu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ Open, bili su uključeni podaci o četiri miliona ljudi rođenih od 1891. do 2001. i njihove navike o konzumaciji alkohola. Alkohol je zajedno s pušenjem i visokim pritiskom jedan od vodećih uzroka bolesti u svijetu.

Godine 2010. pet odsto svih smrti u svijetu bilo je povezano s alkoholom.

Studija ne nudi objašnjenje za smanjenje razlika u polovima u konzumaciji alkohola, ali pretpostavlja se da bi to moglo biti zbog promjena u tradicionalnom shvatanju uloge polova, a na to upućuje da su razlike u konzumaciji alkohola najmanje u zemljama u kojima su muške i ženske uloge u društvu najbliže tome da budu jednake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije