Zdravlje

Njega i zdravlje očiju

Njega i zdravlje očiju
Njega i zdravlje očiju

Dobar vid uzimamo zdravo za gotovo, ali kada dođe do poremećaja većina ljudi tek tada shvati koliko je vid važan. Svakodnevno smo izloženi pretjeranom naprezanju očiju pri stalnoj upotrebi računara, mobitela, čitanju, pisanju i slično, što dovodi do potencijalnog oštećenja vida.

Jednostavno vježbanje očiju istovremeno poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ili razvijanje oboljenja očiju, kao što su katarakta, glaukom, kratkovidost odnosno dalekovidost te strabizam.

Vježbe

Svaku od vježbi koju ćemo navesti u koracima potrebno je odraditi po 10 puta srednje brzo i pet puta brzo.

*Sjednite uspravno i gledajte pravo, ispružite ravno desnu ruku ispred sebe s izbačenim palcem prema gore.

*Počnite pomicati ruku desno - lijevo, lijevo - desno, dokle možete pratiti pogledom bez micanja glave (15 puta: 10 srednje brzo i pet brzo).

*Zatim pomičite ruku gore - dolje, dolje - gore, dokle pogled seže (15 puta: 10 srednje brzo i pet brzo).

*Potom pomjerajte palac dijagonalno desno gore, zatim lijevo dolje i nazad obrnuto, lijevo dolje prema desno gore (15 puta: 10 srednje brzo i pet brzo).

*Podignite lijevi palac za dijagonalno lijevo gore i desno dolje i nazad desno dolje prema lijevo gore (15 puta: 10 srednje brzo i pet brzo).

*Lijevom rukom kružite u pravcu kazaljke na satu krug dokle pogled doseže (15 puta: 10 srednje brzo i pet brzo).

*Desnom rukom kružite u pravcu suprotnom od kazaljke na satu (isto 15 puta).

*Postavite palac ravno ispred lica i probližavajte ga do nosa, a zatim udaljujte palac od lica dokle možete ispružiti ruku (fokus je stalno na palcu).

*Nakon završetka, energično protljajte dlanove dok se ne ugriju i pritisnite oči toplim dlanovima 15 sekundi da biste tako prenijeli energiju i toplotu na njih.

4 namirnice za bolji vid

Mrena i druge degenerativne promjene na oku možda ne mogu da se izbjegnu, ali mogu da se uspore. Dodavanjem vitamina sačuvaćete vid.

1. Sok od narandže

Vitamin C iz narandži blagotvorno djeluje na zdravlje očiju. Poboljšava očni pritisak i može smanjiti rizik od katarakte, odnosno mrene. Uzimanjem 500 mg na dan vitamina C može da se uspori napredak senilne makularne degeneracije za oko 25 odsto i gubitak vidne oštrine za 19 odsto kod osoba s visokim rizikom za bolesti, otkrila je jedna studija.

2. Ostrige

Ova hrana je odličan izvor cinka, minerala koji je neophodan za zdravlje očiju i vida. Cink omogućava vitaminu A da proizvede pigment melanin, koji štiti oči i koji je povezan s poboljšanim noćnim vidom. Preporučuje se 40 do 80 mg cinka na dan, a tu količinu ćete naći u šest ostriga (76,3 mg cinka).

3. Kelj

Ova vrsta povrća bogata je luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji se takođe nalaze u vašim očima. Antioksidansi štite oči od štetnih slobodnih radikala i upijaju 40 do 90 odsto intenzivnog plavog svjetla.

4. Kikiriki

Vitamin E i omega-3 masne kiseline ključni su sastojci kikirikija. Vitamin E dokazano štiti od mrene i senilne makularne degeneracije.

Savjeti za bolje zdravlje

***Uzmite pauzu od 20 sekundi kada radite za računarom. Gledanje u računar (ili neki digitalni ekran) neće oštetiti vaše oči, ali može uzrokovati umor i suvoću oka.

*** Uvijek nosite sunčane naočare. UV zrake mogu oštetiti vaše oči jednako kao i vašu kožu. Kad god ste vani, čak i kada je oblačno, nosite sunčane naočare koje blokiraju 99 ili 100% UV-A i UV-B zraka.

*** Bacite staru šminku za oči. Bakterije se lako razmnožavaju u njoj. Bacite proizvode nakon tri mjeseca. Nikad ne dijelite kozmetičke proizvode i ne koristite uzorke u prodavnicama.

*** Čitajte deklaracije na lijekovima. Mnoge vrste lijekova ili njihove kombinacije mogu uticati na vid. Pripazite na moguće nuspojave.

*** Prestanite pušiti. Pušenje takođe može uticati na zdravlje očiju. Ono oslabljuje arterije i povećava rizik ne samo od srčanog udara već i od oštećenja mrežnice i smanjenja vida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije