Zdravlje

Nježna i pravilna njega dječje kose

Nježna i pravilna njega dječje kose
Nježna i pravilna njega dječje kose

Kosa vašeg djeteta treba nježnu i pravilnu njegu kao i koža. Dječja kosa različita je po gustoći i strukturi od odrasle te je sklona češćim zapetljanjima. Kako dijete raste, veća je i njegova aktivnost pa je potrebno više paziti na kosu.

Koristite samo proizvode za djecu, pazite na češalj i pobrinite se da dijete ima odgovarajuću frizuru kada kosa počne rasti.

Prva kosa obično ravnomjerno otpada u prvih šest mjeseci života i onda počinje rasti nova. Kod novorođenčadi nije potrebno koristiti šampone, već je dovoljno oprati kosu u čistoj vodi u koju možete dodati nekoliko kapi ulja za njegu.

Koristite blage dječje šampone

Za veću djecu kod pranja kose koristite šampone za djecu jer su posebno prilagođeni za nježno vlasište i blagi su za oči. Dok djetetu perete kosu, pjevajte, smijte se i masirajte im tjeme jer tako vaše dijete posebno uživa. Bez obzira na dužinu kose, ravnu ili kovrdžavu, dobro je kosu prati u smjeru u kojem pada.

Pri češljanju mokre kose koristite češalj sa širokim zupcima. Češljanje je djetetu često neugodno zbog čvorića, stoga igrajte se, dajte mu omiljenu igračku, odvratite mu pažnju.

Nakon kupanja važno je kosu nježno osušiti pamučnim ručnikom, a kada dijete malo naraste, možete koristiti sušilo za kosu na srednjoj temparaturi i dovoljnoj udaljenosti.

Prvo šišanje

Pobrinite se za i frizuru svog djeteta. Djeca obično na prvo šišanje idu od deset mjeseci pa do godine dana starosti. Za odlazak kod frizera birajte vrijeme kada je dijete dobre volje.

Ako je kosa kovrdžava, trebalo bi je ošišati na istu dužinu. Ako je gusta ili valovita, pomoći će stepenasto šišanje. Kod duže kose napravite djetetu frizuru, repić ili stavite šnalice, ali nikako ih ne ostavljajte preko noći.

Upotreba šnalica i gumica

S obzirom na to da mališani imaju izuzetno nježnu i krtu kosu, upotreba gumica i šnala ne preporučuje se do četvrte godine. Njihovo korištenje može dovesti do prorjeđivanja kose pri čelu i na potiljku.

Gustina i sjaj kose

Masirajte kožu glave u toku pranja i uveče, prije spavanja. Osim toga, za veću gustinu i bolji sjaj kose možete koristiti i neki od narodnih recepata na bazi bilja, kao što je ispiranje kose čajem od kamilice ili koprive. Jednom mjesečno, dan prije pranja, namažite djetetovu kožu glave čičkovim ili ricinusovim uljem. Lagano ga utrljajte u korijen kose i ostavite da stoji 24 sata, a sutradan mu operite kosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije